Putniković: Čini mi se da će od priče o ruskoj nafti najviše profitirati SAD

Jelica Putniković, urednica Portala Energija Balkana kaže za RTS da je opala tražnja za sirovom naftom i da je njena cena počela da pada na svetskim berzama. "Čini mi se da će od cele priče o ruskoj nafti najviše profitirati Amerika", navodi Putnikovićeva.

Jelica Putniković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavila da su pojeftinjenja goriva rezultat toga što je počela da pada cena nafte na svetskim berzama.

„Mislim da će tako i ostati i pored embarga na rusku naftu. Opala je potražnja za sirovom naftom. Zato su članice OPEK-a snizile za prošli mesec plasman da bi zadržali cenu koja njima odgovara“, kaže Putnikovićeva.

Prema njenim rečima, NIS nije uvozio i prošle godine značajniju količinu ruske nafte.

Sankcije neče drastično uticati na cene derivata

„Ove godine kada su Rusi snizili cenu nafte, onda je bilo logično kupovati veće količine. Mi od 5. decembra nećemo moći više da kupujemo. Ono što je ranije ugovoreno moći će da stigne. Ali, ubuduće će Srbija poštovati taj paket sankcija EU i više neće kupovati rusku naftu. To neće uticati drastično na cene derivata„, navodi Putnikovićeva.

Od tog paketa su, dodaje, izuzete samo Mađarska, Češka i Slovačka koje nemaju izlaz na more, i Bugarska koja dobija samo rusku naftu preko Crnog mora.

Navodi da je cena nafte bila 85 dolara po barelu, a da bi i do 75 za Rusiju bilo dobro.

„Sam princip zabrane kupovine ruske nafte se kosi sa slobodnom trgovinom na kojoj su EU i G7 insistirale. Sada pokušavaju da suzbiju rusku ekonomiju i čini mi se da više štete svojim članicama nego Rusiji. Jer Rusija će tu naftu prodati Indiji, Kini, Turskoj. Članice OPEK-a i OPEK-a + bi trebalo da se sastanu i razgovaraju o tome“, ističe Putnikovićeva.

Ukazuje da to koristi Turska koja sad uvozi veliku količinu ruske nafte i onda će je prodavati evropskim kupcima.

„Biće skuplji i kupiće opet ervopski kupci. Čini mi se da će od cele priče o ruskoj nafti najviše profitirati Amerika. Cene goriva na pumpama u SAD je važno političko pitanje. Sada je već manjak dizela na neki način na pumpama u Evropi jer su evropske rafinerije zatvarale se i smanjivale kapacitet. To će biti novi problem. Stalno su pričali nećemo automobile na dizel, nego električne, ali nisu ljudi masovno pokupovali električne automobile„, zaključila je Putnikovićeva.

Izvor: RTS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti