Putnikovićeva o Severnom toku: Mnogi znaju o čemu se radi, prestale jednoglasne optužbe protiv Rusije

Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković rekla je za RTS, povodom havarije na gasovodima Severni tok, da veruje da mnogi znaju o čemu se radi i upitala – zar iz satelitskih snimaka ne može da se vidi ko se tu kretao i da li je nešto rađeno.

Jelica Putniković je u Dnevniku RTS-a rekla, povodom međusobnih optužbi Rusije i Zapada o odgovornosti za curenje gasa u Baltičkom moru, da je havarija samo u interesu Amerike, jer je ona bila stalno protiv toga da se grade dva gasovoda Severni tok, pogotovo Severni tok 2.

„Sumnjam da je Evropa jednostavno napravila takvu havariju, jer su ti gasovodi, pogotovo Severni tok 2, građeni uz učešće kompanija iz Evropske unije“, navodi Putnikovićeva.

Sa druge strane, dodaje, SAD obećavaju da će snabdevati Evropu gasom, mada nisu uspeli da povećaju dotok ove zime, pošto su imali problema u svojoj gasnoj kompaniji koja prebacuje gas u LNG tankerima.

„Ipak, oni računaju da će im Evropa biti sigurno tržište“, kaže Putnikovićeva.

Izvor: RTS

To bi, objašnjava, najviše štetilo Rusiji, koja bi posle rata u Ukrajini jednostavno mogla da nastavi da izvozi gas u Evropu, jer se zna da mnogo zemalja računa na to.

Kada je reč o istrazi i mogućnosti da se ekipe spuste na dno mora i provere šta se desilo, Putnikovićeva ukazuje da je to pitanje bezbednosti ljudi koji bi se spustili, jer je mešavina gasa i morske vode veoma opasna.

„Kao laik, ja bih pitala zar iz satelitskih snimaka ne može da se vidi ko se tu kretao, da li je nešto rađeno. Verujem da mnogi znaju o čemu se radi, jer su u Evropi prestale jednoglasne optužbe na račun Rusije“, kaže urednica portala Energija Balkana.

„EU o ograničenju cene ruskog gasa – pravljenje računa bez krčmara“

Cena gasa, koja je proteklih dana padala, ponovo raste.

„Sama cena gasa na berzama je više odraz psiholoških reakcija na političke izjave“, smatra Putnikovićeva.

Evropska unija će danas razmatrati ograničenje cene ruskog gasa.

„Mislim da je to pravljenje računa bez krčmara, a u krajnjem slučaju, ako neće da kupuju ruski gas, zašto utiču na njegovu cenu“, primetila je Putnikovićeva.

„Ne može tako brzo da se odustane od ruskog gasa“

Za razliku od onih koji su u Briselu, ističe, političari u zemljama članicama EU su svesni da ne smeju da se igraju sa svojim građanima i svojom privredom, i da ne može tako brzo da se odustane od ruskog gasa.

„To je osnovni problem koji neki nisu shvatili“, zaključila je urednica portala Energija Balkana.

O snabdevanju Srbije preko Bugarske: Azerbejdžan bi morao da poveća isporuke

Grčka i Bugarska sutra puštaju u rad gasni interkonektor koji ih spaja. I Srbija je deo tog gasnog pravca.

Putnikovićeva kaže da je bitno da budemo umreženi, ali da je problem što nema gasa koji bi stizao tim pravcem u Srbiju.

„Morao bi Azerbejdžan da poveća isporuke gasa kroz gasovode TANAP i TAP, sadašnji kapacitet je već raspoređen“, napominje Putnikovićeva.

Smatra da je bitno da imamo napunjena skladišta, i Turski tok koji funkcioniše. „Nadam se da neće biti ovakvih agresija na taj gasovod kao što je bilo na Severnom toku“, kaže Putnikovićeva.

Izvor: RTS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.