R. Srpska: Energetski siromašni stanovnici čekaju pomoć za grejanje

Vlada Republike Srpske je u julu ove godine promenila kriterijume za dodelu finansijske pomoći EU za troškove grejanja, čime se proširuje spisak korisnika ovih sredstava. Republika Srpska bi trebalo da dobije nešto više od 32 miliona KM za podršku energetski siromašnim potrošačima, odnosno ugroženim domaćinstvima, kao i 12 miliona KM za mikro, mala i srednja preduzeća.

Pomoć od 70 miliona evra Evropske unije za grejanje, namenjena energetski siromašnim stanovnicima, koja je u aprilu stigla u BiH, još uvek nije isplaćena građanima u Republici Srpskoj zbog prestrogo propisanih kriterijuma dodele.

Zbog toga je Vlada RS smanjila kriterijume, kako bi se spisak, koji je već obuhvatao 36.000 najsiromašnijih građana, proširio u skladu sa zahtevima donatora.

Pvobitni kriterijumi

Naime, zahtev Evropske unije bio je da pomoć dobije 50.000-60.000 korisnika, a svako domaćinstvo koje na energente troši više od 10 odsto prihoda smatraju energetski siromašnim.

U prvi mah su iz Vlade RS istakli da u Srpskoj postoji gotovo 190.000 potencijalnih korisnika ove pomoći, što je podstaklo nadu da će veći broj njih dobiti finansijsku injekciju za grejanje koje ih je prošle godine preskupo koštalo.

Prema prvobitno propisanim kriterijumima, pravo na ovu pomoć ostvarivali su samo oni građani u čijem domaćinstvu prosečna mesečna primanja po članu ne prelaze iznos od polovine najniže plate, odnosno iznose najnižih penzija od 275,29 KM i 330,37 КМ.

Sačinjavanje spiskova

„Vlada Republike Srpske je promenila kriterijume u julu 2023. godine, čime se proširuje obuhvat korisnika u Republici Srpskoj za dodelu finansijske pomoći za troškove grejanja, na penzionere čija penzija ne prelazi 350 KM i bez obzira na to koliko su prosečna primanja članova njihovih domaćinstava“, rekli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ovi kriterijumi promenjeni su u julu, a u njima je predviđeno da se spiskovi objedine u roku od 30 dana od stupanja na snagu, što znači da su rokovi istekli ili cure, a tek kada budu gotovi znaće se koliki će biti iznos pomoći.

„Za ostvarivanje ove pomoći, penzioneri se neće, kao ranije, prijavljivati centrima za socijalni rad, niti je potrebno da im dostavljaju bilo kakvu dokumentaciju. S obzirom na to da se ova finansijska pomoć dodeljuje po domaćinstvu, i dalje je predviđeno da pomoć može da primi jedan član domaćinstva koji ispunjava uslove“, kažu u ovom ministarstvu.

Provera uslova za finansijsku pomoć

U skladu sa ovom odlukom Vlade, sada je zadatak službe Fonda PIO Republike Srpske da izvrši proveru uslova za dobijanje finansijske pomoći za korisnike penzije, kao i da sačini konačni spisak penzionera čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodelu finansijske pomoći za troškove grijanja.

Vlada Republike Srpske usvojila je 9. marta 2023. godine informaciju o sporazumu o finansiranju godišnjeg akcionog plana u okviru Paketa za energetsku podršku za zapadni Balkan u okviru IPA III, na osnovu koga za podršku merama energetske efikasnosti Republika Srpska dobija 33 odsto od ukupno 70 miliona evra namenjenih za BiH.

Šta je bilo sa solarnim panelima?

Prema tome, Republika Srpska bi trebalo da dobije nešto više od 32 miliona KM za podršku energetski siromašnim potrošačima odnosno ugroženim domaćinstvima, ali i 12 miliona KM za mikro, mala i srednja preduzeća.

Nešto slično se dešavalo sa ulaskom u program Elektroprivrede RS za postavljanje solarnih panela na 50.000 domaćinstava u Srpskoj.

Projekat još uvek nije zaživeo zato što se, prema nekim navodima, za njega nije prijavilo ni 10 odsto od potrebnog broja domaćinstava i to zbog previsokih kriterijuma, komplikovane procedure i loše komunikacije sa građanstvom.

Situacija se nije popravila ni nakon što su kriterijumi spušteni i eliminisana preskupa papirologija.

Ranije utvrđene kategorije

Kategorije stanovništva iz prethodne odluke Vlade Republike Srpske koje ispunjavaju uslove za finansijsku pomoć za grejanje, takođe će ostvariti ovaj vid pomoći i to – korisnici prava na novčanu pomoć po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite, korisnici prava na dodatak na decu po osnovu zakona kojim se uređuje oblast dečije zaštite, nezaposleni borci od prve do pete kategorije – mlađi od 60 godina, koji su korisnici mesečnog novčanog primanja na osnovu odluke o isplati mesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Republike Srpske od prve do pete kategorije, borci od prve do pete kategorije stariji od 60 godina, koji se prema podacima iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i lica starija od 65 godina, koja su ispunila uslove iz javnog poziva koji je u maju ove godine raspisalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Izvor: Capital

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti