Rafinerija nafte u Brodu proizvodi zelenu struju

Proizvedeni prvi kilovati električne energije iz solarne elektrane u Rafineriji nafte Brod, u koju je uloženo oko dva miliona KM. Zelena struja biće korišćena u samoj rafineriji, čime će se ostvariti ušteda od 100.000 KM godišnje.

U Rafineriji nafte Brod a.d. u Brodu uspešno je završen projekat montiranja i puštena je u rad solarna elektrana, koja je danas proizvela prve kilovate električne energije.

Solarna elektrana sastoji se od ukupno 2.724 solarnih panela. Minimalno očekivana proizvodnja električne energije iz novopostavljene solarne elektrane je 1.050 MWh godišnje. Ovako proizvedenu električnu energiju iz obnovljive energije sunca Rafinerija će koristiti za vlastite potrebe, čime će, na godišnjem nivou, ostvariti uštedu od 100.000 KM.

Uz navedeno smanjenje troškova jedna od značajnijih prednosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa poput solarne energije je pozitivan uticaj na životnu sredinu.

U ovaj projekat uloženo je oko dva miliona KM, a elektrana je završena pre planiranog roka, koji je bio do kraja ove godine.

Brojne su prednosti obnovljive solarne energije, a najznačajnije su smanjenje troškova električne energije i pozitivan uticaj na životnu sredinu, pišu Nezavisne novine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti