Rast onlajn trgovine zahteva efikasniju dostavu robe

Tržište internet dostava (dostave ka fizičkim licima) standardno beleži rast veći od 15 odsto na godišnjem nivou, sa tendecijom daljeg rasta a iz PKS stiže predlog da se razdvoji dostava pošiljki kupljenih preko interneta od redovnog snabdevanja prodavnica.

Onlajn trgovina u periodu pandemije Kovid 19 porasla je iznad svih očekivanja i u prvom tromesečju 2020. godine, prema podacima Narodne banke Srbije, zabeležila rast čak od 48 odsto.

Prateći ovaj pozitivan trend, ali i izazove koji prate rast onlajn trgovine među kojima je efikasna i kvalitetna dostava poručene robe krajnjem kupcu, članice Grupacije pružalaca poštanskih usluga Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS, podržale su inicijativu Komore da se predloži razdvajanje dostave pošiljki kupljenih preko interneta od redovnog snabdevanja prodavnica, rekao je Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS.

Tržište internet dostava (dostave ka fizičkim licima) standardno beleži rast veći od 15 odsto na godišnjem nivou sa tendecijom daljeg rasta. Takođe, sve je veći broj trgovina i proizvođača koji na postojeće veb stranice dodaju opciju onlajn kupovine. Ovi podaci ukazuju da je neophodno stručno i sistemski rešiti problem dostave robe i rada kurirskih službi, istaknuto je na sednici Grupacije pružalaca poštanskih usluga održanoj 2. oktobra u PKS.

Učesnici sednice saglasni su da je prodaja preko interneta za mnoge kompanije postala važan izvor prihoda pogotovo u periodu pandemije, kada im je ovaj vid trgovine pomogao da održe poslovanje i zaposlene.

Istraživanja pokazuju i da su kompanije koje su uspele da se brzo preorijentišu na onlajn prodaju mnogo efikasnije reagovale na krizu. Rast onlajn trgovine je u skladu sa procesom digitalizacije privrede koji je jedan od prioriteta PKS i Vlade Srbije.

Sastanak u PKS održan je na inicijativu Grupacije pružalaca poštanskih usluga Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo i to je bio samo prvi u nizu sastanaka posvećen unapređenju onlajn trgovine i njenom značaju za poslovanje firmi iz svih oblasti privrede. Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija Wolt, Bexexpress, DExpress, Glovoapp technology, City Express, Aks Express, JP Pošta Srbije, Potrčko, Donesi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti