Novi talas korone usporiće rast potražnje za naftom

Rast potražnje za naftom oko 6% ove godine

Analitičari konsultantske kuće Ristad enerdži u najnovijoj prognozi predviđaju povećanje potražnje za naftom od šest odsto tokom 2021. godine. Procenjujući da će dnevna potražnja za naftom naredne godine dostići skoro 100 miliona barela dnevno iz Ristad enerdži poručuju da će porasti i potrošnja naftnih derivate koja se troše u drumskom saobraćaju a da je potražnja za avio gorivom još daleko od nivoa pre pandemije.

Konsultantska kuća Ristad enerdži (Rystad Energy) iz Osla procenjuje porast potražnje za sirovom naftom od šest odsto godišnje tokom 2021. – na prosečno 95,4 miliona barela dnevno (MMbpd) ove godine, sa 89,6MMbpd u 2020. Očekuju se da će potražnja u aprilu 2021. dostići 93 MMbpd, sa 94 MMbpd predviđenih u maju i 95,8 MMbpd predviđenih za jun.

Ukupna potražnja za naftom u trećem kvartalu očekuje se u proseku od 96,8 MMbpd, pre nego što će porasti na 98,3 MMbpd u četvrtom kvartalu. Gledajući dalje unapred do 2022. godine, iz Ristad enerdži su saopštili da njihove procene pokazuju da će ukupna potražnja za naftom sledeće godine i dalje rasti i dostići oko 99,4 MMbpd.

Analitičari Ristad enerdži veruju da će ukupna globalna potražnja za gorivima koja se koriste za drumski saobraćaj ove godine porasti za devet procenata, na 45,1 MMbpd. U aprilu se očekuje da će globalna prosečna potražnja za naftnim derivatima za ovaj vid saobraćaja iznositi 44,2 MMbpd, pre nego što će porasti na 44,9 MMbpd u maju i 45,9 MMbpd u junu. Očekuje se da će potražnja u proseku iznositi 46,2 MMbpdd u trećem kvartalu i 46,5 MMbpdd u četvrtom kvartalu. A za 2022. godine iz Ristad enerdži predviđaju da će potražnja za gorivom koje se troši u drumskom saobraćaju dostići 47,5 MMbpd.

U Ristad enerdži očekuju da će potražnja za mlaznim gorivom, koje koristi avio industrija, koju je najviše pogodila pandemija korona virusa, porasti 21 odsto ove godine i u proseku iznositi 3,9 MMbpd. Kompanija je međutim primetila da je ovo još uvek „daleko od nivoa pre pandemije“. Veći deo oporavka očekuje se tokom 2022. godine, kada Rystad predviđa da će potražnja za avio gorivom, u proseku, iznositi 5,4 MMbpd.

Najnovije projekcije potražnje nafte, koje je objavio Ristad enerdži, deo su mesečnog izveštaja kompanije, koji izračunava efekat pandemije i nudi ažurirane procene za globalna energetska tržišta. Praćenjem nedavnih kretanja, ograničenja putovanja, obaveza tokom karantina i novih vladinih Politika iz konsultantska kuća Ristad enerdži objašnjavaju da su u stanju da često vrše ažuriranje svojih procena zasnovanih na činjenicama.

Izvor: Rigzone.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti