Raste zavisnost Slovenije od uvoza električne energije

Zbog manje proizvodnje električne energije, uvozna zavisnost Slovenije u ovoj godini znatno je veća od prošlogodišnje. Ukupan uvoz električne energije iznosio je 6.001 GWh i veći je za 22% u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih sedam meseci ove godine, zavisnost Slovenije od uvoza električne energije iz susednih zemalja porasla je za čak 78 % u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 2.127 GWh. Prema podacima organizatora tržišta Borzen (Slovenačka berza električne energije), od početka godine evidentirano je 57.030 zatvorenih i operativnih ugovora, ukupne vrednosti 46.035 GWh. Od toga, 6.143 ugovora, vredna 13.014 GWh, registrovana su na granicama regulacionog područja.

Ukupan uvoz električne energije iznosio je 6.001 GWh i veći je za 22% u odnosu na isti period prošle godine. U odnosu na uporedni lanjski period, uvoz je povećan na austrijskoj granici (za 43%) i na italijanskoj (za 36%), dok je na hrvatskoj granici smanjen za 9%.

U isto vreme, ukupan izvoz električne energije povećan je za 8% u odnosu na 2021. godinu i iznosio je 5.602 GWh. Na hrvatskoj granici izvoz je povećan za 10% (ako izuzmemo izvoz NEK-a, smanjen je za više od 6%), a na italijanskoj za 18%. Na austrijskoj granici izvoz je u pomenutom periodu smanjen za 49% odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Prema informacijama Borzen-a, ovogodišnja znatno veća uvozna zavisnost prvenstveno je posledica manje domaće proizvodnje u odnosu na isti period prošle godine. Naime, ovo odstupanje je za nešto manje od 8% i iznosilo je 7.492 GWh, ili, bez uzimanja u obzir hrvatskog dela proizvodnje iz NEK-a, čak za dobrih 13 odsto i iznosilo je 5.763 GWh. U odnosu na isti period prošle godine, potrošnja bila na sličnom nivou, odnosno, čak i za nekoliko procenata veća.

Izvor: Naš stik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti