Rastu cene struje u Evropskoj uniji

Cene struje u EU porasle su prošle godine nakon odluke bloka da, kao deo svoje politike sankcija, drastično smanji uvoz ruske nafte i gasa i potpuno zabrani isporuke uglja.

Cene energenata širom Evropske unije rastu, povećavajući izglede za veće račune domaćinstava dok se blok priprema za još jednu zimu sa drastično smanjenim isporukama ruskog prirodnog gasa.

Cena električne energije u Italiji je skočila za skoro 30 odsto u nedelji od 21. do 27. avgusta, dostigavši 138 evra po megavat času.

Prema procenama istraživačke grupe Nomisma Energija, italijanske porodice bi od 1. oktobra mogle da se suoče sa povećanjem računa za struju od 7 do 10 odsto. Kao glavni uzrok navodi se povećanje cena gasa, pošto je Italija jedna od zemalja EU koje najviše zavise od tog energenta.

Predsednik Nomisma Energije Davide Tabareli upozorio je u utorak da „ako cene ostanu na ovim nivoima, to će se neizbežno odraziti na povećanje budućih računa za struju“.

Prema Tabareliju, kako ga citira Italija 24 Pres Njuz, „projekcije za sledeću zimu pokazuju da su međunarodne cene 40 odsto veće od sadašnjih i, ako se ostvare, tarife na gas za zimu mogle bi da budu 20 odsto veće od sadašnjih nivoa“.

U drugim delovima EU, cene električne energije su takođe nastavile da rastu, pri čemu je prosečna veleprodajna cena u Estoniji u protekloj nedelji porasla za 93 odsto na 153,39 evra po megavat času. Cene u Letoniji i Litvaniji su porasle za 23 odsto na 142,58 evra po megavat času.

Cene struje u EU porasle su prošle godine nakon odluke bloka da, kao deo svoje politike sankcija, drastično smanji uvoz ruske nafte i gasa i potpuno zabrani isporuke uglja.

Francuska, koja je nekada bila neto izvoznik električne energije u EU, prošle zime je u velikoj meri morala da se oslanja na uvoz struje iz susednih zemalja.

Pariz je u ponedeljak produžio dozvolu za sagorevanje više uglja u proizvodnji električne energije u narednim mesecima, kako bi bile sprečene nestašice ove zime.

Izvor: RT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti