Rastu emisije gasova sa efektom staklene bašte

Rastu emisije gasova sa efektom staklene bašte

Oporavak sveta od pandemije diže emisiju gasova sa efektom staklene, koji utiču na klimatske promene, na najviši nivo svih vremena, saopštila je Međunarodna agencija za energiju naglašavajući da zemlje moraju da ulažu više u čistu energiju, kako bi svet krenuo putem ka neto nultoj emisiji do 2050. godine.

Globalni oporavak od pandemije kovid-19 dovešće do toga da emisija gasova sa efektom staklene, koji utiču na klimatske promene, poraste na najviši nivo svih vremena, saopštila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA) sa sedištem u Parizu. Jer, sve više rastu emisije gasova sa efektom staklene bašte

„Procenjujemo da bi potpuna primena do danas najavljenih mera ekonomskog oporavka rezultirala povećanjem emisije CO2 do rekordnog nivoa u 2023. godini, nastavljajući rast i ubuduće”, navodi se u izveštaju IEA, prenosi Rojters.

Planirani rashodi na čistu energiju, koje su vlade širom sveta alocirale u drugom kvartalu ove godine iznose 380 milijardi dolara, što čini samo 2% njihovih ukupnih podsticajnih sredstava izdvojenih za odgovor na pandemiju, napominje IEA. Prema trenutnim informacijama, rastu emisije gasova sa efektom staklene bašte, koje je, potrebno usporiti.

Ova međunarodna agencija dodaje da ta cifra predstavlja otprilike trećinu iznosa koji je, prema njenoj proceni, potreban da bi se svet usmerio na put dostizanja nulte emisije ugljenika do sredine veka.

„Zemlje moraju da idu još dalje nakon perioda oporavka s podizanjem i raspodelom investicija u čistu energiju na mnogo viši nivo, kako bi svet krenuo putem ka neto nultoj emisiji do 2050. godine, koji je tesan ali i dalje dostižan, ukoliko dejstvujemo sada”, napisao je šef IEA Fatih Birol u izveštaju.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti