Razvija se novi industrijski WiFi sistem visoke pouzdanosti i brzine

Naučnici sa Sidnejskog univerziteta razvijaju novi industrijski WiFi sistem dugog dometa, visoke pouzdanosti, kako bi olakšali prenos podataka na teško dostupna mesta poput rudnika. Ovo rešenje, takođe, može imati primenu i na drugim lokacijama, poput aerodrome, velikih industrijskihi objekata…

Istraživači na katedri za telekomunikacije Univerziteta u Sidneju razvijaju industrijski WiFi sistem dugog dometa koji prenosi signale na teško dostupna mesta, uz održavanje velikih brzina prilikom prenosa podataka.

Sistem se kreira za kritične aplikacije u podzemnim rudnicima, koje zahtevaju daljinsko praćenje radnika i kontrolu osetljive rudarske opreme, sa signalima koji se protežu i do nekoliko kilometara ispod zemlje.

Sistem koji ima višestruku primenu

Prema razvojnim inženjerima, rešenje bi se, takođe, moglo koristiti na mestima kao što su aerodromi, tržni centri, univerzitetski kampusi i velika industrijska ili poljoprivredna okruženja.

Ultra-niska latencija i visoke brzine prenosa podataka su takođe među kvalitetima novog sistema. Ove mogućnosti omogućavaju bežičnim signalima da putuju nekoliko kilometara dok nose velike količine podataka bez ispadanja ili kašnjenja.

„Australija je izmislila WiFi – i koliko je to bio sjajan i transformativan izum – osim činjenice da je bio opterećen kratkom dometom i velikim kašnjenjem, čineći ga neujednačenim i sklonim odustajanju. Postavljanje ovih sistema u velika područja, kao što su podzemni rudnici je skupo, a kvalitet signala je često loš“, rekao je vodeći istraživač Jonghui Li u izjavi za medije.

Pouzdan i kod komunikaciono osetljivih sistema

Ovaj sistem je prvi na svetu WiFi sistem velikog dometa koji je kompatibilan sa konvencionalnom WiFi mrežom i podržava i mobilne i terminale sa višestrukim pristupom.

Po Lijevom mišljenju, razvoj je isplativo rešenje, koje otvara nove mogućnosti za nadzor u realnom vremenu, prenos slike i podataka, uz garantovanje niske latencije, što znači da se može koristiti za veoma osetljiv rad.

Pored poboljšanja postojećih problema sa povezivanjem, rešenje je integrisalo nove protokole, sa već dostupnim WiFi čipovima, tako da se mogu koristiti sa postojećom WiFi infrastrukturom.

„Prilagođavanje postojećih WiFi sistema je centralno za naš projekat, jer postoje milijarde dolara vredna WiFi infrastruktura koja je već raspoređena u podzemnim rudnicima širom sveta“, rekao je Li.

Istraživač je istakao da će WiFi mreže velikog dometa, niske latencije i velike brzine prenosa podataka biti centralni aspekt nadolazećih 6G tehnologija i ekonomije.

Izvor: Mining

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti