Razvoj ERS-a u cilju energetske sigurnosti Srpske

Uprkos činjenici da je u Srpskoj najniža cena električne energije u Evropi i regionu, Elektroprivreda Republike Srpske je u 2021. godini ostvarila najveću dobit u svom trodecenijskom postojanju i ona je iznosila oko 80 miliona maraka. Vrednost ugovora potpisanih u prošloj godini je 1,6 milijardi maraka i direktno se odnose na investicije u obnovljive izvore energije.

Globalna kriza koja nije zaobišla ni energetski sektor, stvarajući ogroman pritisak čak i na one najrazvijenije zemlje Evropske unije, neće negativno uticati na elektroenergetski sektor Republike Srpske i cene električne energije na domaćem tržištu. To je poručio izvršni direktor za investicije i razvoj Elektroprivrede Republike Srpske Jovica Vlatković, navodeći da do rasta cena neće doći, iako je cena električne energije u Srpskoj daleko najjeftinija u regionu i Evropi.

Maksimalnim naporima protiv poskupljenja

„U odnosu na trenutnu globalnu berzansku cenu, ona jeftinija za čak do 2.500 odsto. Elektroprivreda RS i Vlada ulažu maksimalne napore da održe trenutne cene struje na domaćem tržištu, kako bi sačuvali domaćinstva i privredu od većih troškova. Cena struje za privredu je samo 53 evra za jedan megavat sat, a kada su u pitanju cene za domaćinstva, ona je čak niža od naše proizvodne cene“, istakao je Vlatković.

Rezultati poslovanja preduzeća u protekloj, ali i ovoj godini, kao i investicioni ciklus kojim je predviđena gradnja velikog broja strateških energetskih objekata u cilju obezbedjivanja Srpskoj dalju energetsku nezavisnost i sigurnost u neizvesnim globalnim vremenima, takođe je bila tema razgovora sa Vlatkovićem.

Najveći investicioni ciklus

Šta je obeležilo proteklu i tekuću godinu rada Elektroprivrede Republike Srpske?

„Moram da naglasim da je proteklu godinu obežio najveći investicioni ciklus od postojanja ERS-a, kao i posledice koje je ostavila pandemija, ali smo na kraju poslovnu godinu završili sa velikim uspehom. To je investicijski i finansijski najuspešnija godina od osnivanja.”

Možete li nam približiti o kakvim investicijama i poslovanju se konkretno radi?

„Što se tiče investicija, u 2021. godini smo potpisali ugovore u vrednosti od 1,6 milijardi maraka koji se direktno odnose na investicije u obnovljive izvore energije, a reč je o pet projekata koji su u toku izgradnje ili treba da krenu sa izgradnjom. Kada je u pitanju poslovanje i finansijski rezultat u 2021. godini, ERS je ostvario najveću dobit od svog postojanja i ona je iznosila oko 80 miliona maraka, i to pored činjenice da je u Srpskoj najniža cena električne energije u Evropi i regionu.”

Stabilan elektroenergetski sistem

U drugoj polovini 2021. i prvom kvartalu 2022. godine obavljali ste dve funkcije, odnosno bili ste izvršni direktor za razvoj i investicije i izvršni direktor za finansije i ekonomiju. U tom periodu ERS je postigla istorijske rezultate.

„Taj rezultat ne bi bio ostvariv bez timskog rada i predanosti i odgovornosti prema poslu koji obavljamo. Danas, nakon svih problema i prepreka na koje smo naišli i koje smo prevazišli, mogu slobodno da kažem da je ERS jedna od boljih elektroenergetskih kompanija i naš sistem je stabilan i funkcionalan, a pogonska spremnost je na zavidnom nivou.“

Opredeljenost ka OIE

Koje investicije su obeležile poslovanje ERS-a tokom ove godine?

„Poslovanje ERS-a svakako su obeležile nove investicije i razvoj projekata, kao i opredijeljenost ka izgradnji obnovljivih izvora energije. Posebno moram da naglasim projekat „Program energetske održivosti za domaćinstva i privredu 50.000 plus”. Radi se o projektu izgradnje solarnih elektrana na krovovima domaćinstava, odnosno porodičnih kuća. U tom projektu ERS učestvuje sa 20 odsto, a potrošač-proizvođač (domaćinstvo) 80 odsto. Oni će to vraćati u jednakim ratama, u periodu do deset godina. Takođe, domaćinstva za pomenuti period neće dobijati račune nego će umesto njih plaćati anuitet koji će biti par procenata manji od prosečnog računa iz prethodne godine.”

Kakvi se benefiti očekuju od tog projekta?

„Na taj način ćemo osloboditi energiju koju možemo plasirati na berzi, a ujedno idemo ka očuvanju životne sredine. I što je najvažnije, svako domaćinstvo će nakon otplate solarne elektrane narednih 15 godina imati besplatnu električnu energiju. Želim da se osvrnem na novi Zakon o električnoj energiji koji je stupio na snagu 1. januara prošle godine, a koji je predvideo reorganizaciju elektrodistributivnih preduzeća i izdvajanje Javnog snabdevanja iz istih što smo uspešno sproveli.“

Važna poslovna partnerstva

Koja ostvarena ili planirana partnerstva i ugovori mogu da doprinesu investicijama i razvoju Republike Srpske uopšte?

„Prvo bih naglasio naše partnerstvo, odnosno ugovor koji imamo sa KfW razvojnom bankom Nemačke, koja nam je odobrila kredit za izgradnju vetroparka Hrgud. To će biti prvi izgrađen vetropark u sistemu ERS-a. Saradnja sa KfW bankom traje u kontinuitetu i naši odnosi su izuzetno korektni. Jedino su procedure same KfW banke nešto komplikovane i usporavaju proces završetka projekta. Pored KfW, imamo saradnju i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskom investicionom bankom (EIB), a u toku su i pregovori sa Svetskom bankom, WB6 CIF, kao i sa raznim drugim komercijalnim bankama i fondovima. Što se tiče klasičnog poslovnog partnerstva, u ovom trenutku ERS ima saradnju sa Elektroprivredom Srbije na projektu HE Buk Bijela i planirano je partnerstvo sa mađarskim Lugos Renewables, na izgradnji solarne elektrane Trebinje 1.“

Benefiti za opštine

Koliko su investicije značajne za lokalne zajednice u kojima se grade elektrane?

„Višestruki su benefiti za same opštine i gradove u kojima se grade elektrane, kako direktni tako i indirektni. Svi su projekti višemilionski tako da će u samoj izgradnji biti zaposleni lokalni izvođači i veliki broj stanovništva. Nakon izgradnje u samim elektranama zaposliće se veliki broj radnika. I na kraju, sama koncesija od proizvedene električne energije direktno će puniti budžet lokalne zajednice na kojoj je neki objekat napravljen, tako da je funkcionisanje svake opštine ili grada zagarantovano, njena likvidnost i održivost.

Jubilej

ERS je ove godine proslavio tri decenije od osnivanja. Šta biste istakli povodom ovog jubileja?

„Tako je, proslavili smo 30 godina uspešnog rada ERS-a. I pored svih prepreka i teškoća, ušli smo u period razvoja i investicionih ulaganja, što nas u ovom momentu čini prepoznatljivim u regionu. Jubilej smo proslavili svečanom akademijom na kojoj su prisustvovali svi bivši generalni direktori, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Radovan Višković, ministri i ugledni gosti iz regiona, Evrope i sveta.

Izvor: Glas Srpske

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti