Razvoj OIE ne sme ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema Srbije

Izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE, koje su danas usvojene na Vladi Srbije postiže se balans između dva podjednako važna cilja - veće integracije OIE u naš energetski sistem i obezbeđenje sigurnog rada elektroenergetskog sistema. Srbija je čvrsto opredeljena za zelenu energetsku tranziciju. Izmenama zakona omogućiće se sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i omogućiti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, a sa minimalnim troškovima po građane i državu, kaže za Energiju Balkana ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Srbija je čvrsto opredeljena za zelenu energetsku tranziciju i želimo veće korišćenje OIE, uključujući i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora. Ali, njihov razvoj ne sme da ugrozi sigurnost elektroenergetskog sistema. Zbog toga smo pripremili izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), koji je danas usvojen na Vladi Srbije, a koji treba da omoguće sprovođenje prvih aukcija i reši pitanje velikog broja zahteva za priključenje vetro i solarnih elektrana, kaže za Energiju Balkana Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije (kompletan intervju sa ministarkom Đedović čitajte sutra na portalu www.energijabalkana.net)

Veća integracija OIE bez ugrožavanja EES Srbije

Ministarka napominje da se izmenama zakona postiže balans između dva podjednako važna cilja – veće integracije OIE u naš energetski sistem i obezbeđenje sigurnog rada elektroenergetskog sistema (EES)u Republici Srbiji.

„Izmenama zakona omogućiće se sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i omogućiti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, a sa minimalnim troškovima po građane i državu. Obezbediće, takođe, i podsticanje privatnih investicija u OIE, uz veću dostupnost proizvodnih kapaciteta za naše građane i privredu iz zelenih, čistih izvora”, kaže Đedović.

Podsećajući da Srbija trenutno oko dve trećine električne energije dobija iz uglja i da je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ključno za uspešno sprovođenje energetske tranzicije i smanjenje negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu Đedović napominje da je, za postizanje tog cilja „potrebno bolje definisanje uloge i odgovornosti svih učesnika, kako bismo imali i veću proizvodnju zelene energije i stabilnost elektroenergetskog sistema. I, to je ono što želimo da postignemo kroz izmene ovog zakona”.

Izmene Zakona o korišćenju OIE dopreće i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem, koji izazivaju zabrinutost kod operatora sistema, između ostalog, kroz adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Rešeno pitanje balansne odgovornosti

Naime, pre izmena zakonskim rešenjima bilo je predviđeno da svi proizvođači iz OIE, bez obzira da li su u sistemu podsticaja ili nisu, mogu da prenesu balansnu odgovornost na JP EPS. Dodatno, omogućeno je da se kupci-proizvođači pojave sa neograničenom snagom i na prenosnom sistemu, oslobođeni balansne odgovornosti sa pravom prioritetnog pristupa. Ovakva zakonska rešenja uticala su da za godinu i po dana primene novog zakona, sa 4 GW zahteva za priključenje dođemo do 20 GW, što je apsolutno nemoguće integrisati u sistem u kratkom roku.

S druge strane, za aukcije se kao posebna prepreka pokazala niska maksimalna cena koju je odredila Agencija za eneregetiku Republike srbije (AERS).

„Usvojenim izmenama previđeno je da maksimalnu cenu određuje MRE, jer Ministarstvo sprovodi aucije i odgovorno je za njihov uspeh. Uz to, izmene zakona predviđaju da pravo da budu u balansnoj grupi EPS-a imaju samo investitori u sistemu podsticaja. Komercijalni projekti će morati da preuzmu balansnu odgovornost, kako bi mogli da proizvode električnu energiju. Investitori koji ne žele da njihovi projekti budu odloženi, moraće da obezbede kapacitet za balansiranje i da ga ponude operatoru prenosnog sistema. Ovo rešenje će omogućiti i razvoj tržišta pomoćnih usluga, jer će zakup i angažovanje kapaciteta za balansiranje biti plaćeno od strane operatora prenosnog Sistema”, kaže Đedović.

Definisan status domaćinstava i industrije kao kupca-proizvođača

Jedna od promena u izmena i dopunama Zakona o korišćenju OIE odnosi se i na ograničenje instalisane snage kupaca-proizvođača, u skladu sa sličnom praksom u EU i Energetskoj zajednici.

Novo rešenje ima za cilj da postojeći model kupca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema, ali i da omogući veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji, podstičući bolju uravnoteženost proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine.

Instalisana snaga kupaca-proizvođača izmenama je prilagođena potrošnji domaćinstava i malih kupaca.

To ne znači da velika industrija ne može da instalira solarne panele, samo će u tom slučaju imati drugačije definisan status, prilagođen njihovim zahtevima za potrošnjom, koji će naknadno biti definisan kroz regulative u toku ove godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti