Razvoj sela prioritet nove vlade Srbije

„Razvoj sela - prioritet nove vlade”, obećala je mandatarka buduće vlade Srbije, Ana Brnabić na svečanoj promociji Nacionalnog programa za preporod sela Srbije, koji je poziv na akciju, da bi se zaustavilo propadanje i podstaklo oživljavanje srpskog sela i zaštili strateški interesi Srbije, pogotovo u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.

„Ovaj program je poziv na akciju. Sela Srbije čekaju s punom verom. To je početna platforma da se sa opisivanja krene u promenu stanja na bolje”, poručio je Milan Krkobabić, kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije u posveti s kojom je uručio primerak Nacionalnog programa za preporod sela Srbije premijerki Ani Brnabić na svečanoj promociji ovog Programa u Palati Srbija.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić podržala je rad Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i istakla da će Nacionalni program za preporod sela Srbije biti ozbiljno razmatran u definisanju njenog ekspozea kao polazišta za aktivnosti buduće Vlade, dodajući da će novoj vladi jedan od prioriteta biti podrška razvoju sela i poljoprivrede.

„Nalazimo se u pandemiji koja je pokazala koliko je važno da se oslanjamo na sopstvene resurse“, rekla je Brnabić ističući da su planirana još veća ulaganja u znanje i nauku koja će biti primenjena u poljoprivrednoj proizvodnji, što uključuje i digitalizaciju i širenje interneta, kako bi mladi ostajali na selu.

Akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti rekao je da je želja da se znanjem i naukom rešavaju problemi kako bi se došlo do pozitivnih promena i kako bi srpsko selo bilo ravnopravno sa selima u Zapadnoj Evropi. Akademik je, takođe, naglasio da je neophodno povećanje budžetskih ulaganja u nauku, za koju smatra da bi morala biti bar dva procenta BDP-a, kako bi se preko razvoja nauke znanje prenosilo u sela.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije čini 78 uglednih javnih ličnosti iz oblasti poljoprivrede, agroekonomije, infrastrukture, zdravstva, kulture, umetnosti, prosvete, sporta. Među njima je 37 univerzitetskih profesora, više šefova katedri, direktora instituta, kao i kulturnih pregalaca – slavnih reditelja, glumaca, pesnika i muzičara, čiji su koreni na selu. U pisanju Nacionalnog programa za preporod sela Srbije učestvovalo je 45 članova tima.

Nacionalnim Programom za preporod sela Srbije su obuhvaćeni svi aspekti i mere čijom bi se realizacijom zaustavilo propadanje i podstaklo oživljavanje srpskog sela i zaštili strateški interesi Srbije, pogotovo u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.

Program za preporod sela Srbije ne zadovoljava se opisom stanja i nabrajanjem problema koji se gomilaju decenijama, već predlaže konkretna rešenja, od kojih neka, ako se primene, mogu imati istorijski značaj i mogu temeljito nabolje da promene odnos države prema selu, a time i stanje na selu.

Neke od novih predloženih mera Nacionalnog tima za preporod sela Srbije su i formiranje državnog Fonda za razvoj seoske infrastrukture, posebni finansijski podsticaji za mlade bračne parove, žene i decu koji žive na selu, ustupanje zemljišta u državnom vlasništvu, do 50 hektara, na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima, dodela kuća pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da dođu da žive na selu i obrađuju zemlju, smanjenje stope poreza na dodatu vrednost za poljoprivredne zadruge i potpuno oslobađanje većine poreza u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.

Predlaže se i osnivanje Nacionalnog garantnog fonda radi osiguranja minimalnih poizvodnih cena za osnovne poljoprivredne proizvode, osnivanje državne Agrarne razvojne banke i osnivanje Poljoprivredne komore Srbije.

U promociji su učestvovali koordinatori Nacionalnog tima za preporod sela, koordinatori i autori stručnih priloga ovog Programa. Skupu su se obratili prof. dr Milovan Mitrović, urednik Nacionalnog programa za preporod sela Srbije i potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU prof.dr Jonel Subić, koordinator Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, kao i prof.dr. Zoran Keserović, prof.dr Vladimir Goati, agroekonomista Milan Prostran i Radoš Bajić.

Promociji  su prisustvoval i i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, Episkop sremski gospodin Vasilije, beogradski nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.