Recikliranje i korišćenje otpada kao energenta ključno za ekologiju i privredu

Upravljanje industrijskim otpadom, recikliranje i dobijanje nove energije ključni su za dekarbonizaciju, zaštitu životne sredine i povećanje konkurentnosti privrede, poručeno je iz Privredne komore Srbije. Cilj je povećanje korišćenja otpada u proizvodnji energije - kao alternativnih goriva, što će kapacitete na deponijama značajno dovedu pod kontrolu.

Hoćemo da imamo klimatski neutralan razvoj i da, zajedno sa privredom, radimo dalje u procesu dekarbonizacije, zaštite životne sredine i povećanju konkurentnosti. Cilj je da više koristimo otpad u proizvodnji energije, objasnila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas u Privrednoj komori Srbije tokom prezentacije o upravljanju industrijskim otpadom, recikliranju i dobijanju nove energije.

„Nema razvoja privrede i rasta BDP-a ako konkurentnost preduzeća nije na višem nivou, kao što ništa od zakona, strategija i planova, koje država donese ne može da funkcioniše ukoliko nije u najtešnjoj vezi sa privrednicima. Važna stvar koja se menja u Srbiji jeste i to da energetika i zaštita životne sredine ne mogu više jedna bez druge, kako bismo konkurentnost podigli na viši nivo“, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će Ministarstvo energetike uraditi sve iz svoje nadležnosti po pitanju zakona i dokumenata.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović navela je da će to ministarstvo učiniti sve što je potrebno kako bi se unapredilo rešavanje problema upravljanja otpadom u Srbiji.

Kapaciteti na deponijama će se značajno dovesti pod kontrolu uvođenjem alternativnih goriva, a svaki vid sugestije u rešavanju najvećih problema rado ćemo prihvatiti, rekla je Vujović.

Savetnik predsednika PKS Milun Trivunac rekao je da je cilj današnje prezentacije unapređenje ove oblasti koja ima ogroman potencijal, ali je on nedovoljno iskorišćen.

Direktor kompanije Lafarž Srbija, Dimitrije Knjeginjić naglasio je da je za privredu ova tema od ključnog značaja, napomenuvši da su konkurentnost i održivost dva najvažnija segmenta svake kompanije. Obaveze koje je Lafarž preuzeo odnose se na drastično smanjenje CO₂, čega nema bez uvođenja kvalitetnog alternativnog goriva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.