Recikliranja solarnih panela

Recikliranje solarnih panela – budućnost koja je već došla

Nove, efikasnije fotonaponske ćelije postaju sve jeftinije, postavljaju se sve češće, instalacije se šire... Sve to ukazuje na budući problem, koji bi mogao izmaći kontroli u Sjedinjenim Državama, na reciklažu otpada od solarnih panela. Rešenje se nazire u modelu koji sprovodi EU - zahtevu proizvođačima da proizvode solarne ćelije koje se 85 odsto mogu reciklirati.

Prema časopisu The MIT Technology Review, materijali koji se koriste u solarnim panelima mogli bi da vrede dve milijarde dolara godišnje do 2050. godine. Količina napuštenih ćelija dostigla je 80 miliona metričkih tona. Analiza kompanije Research and Markets predviđa da bi tržište recikliranih solarnih panela i delova moglo rasti za više od 18 odsto godišnje i vredeti više od 100 miliona dolara do 2027. godine.

Ovu vrednost kod regulatora mogu iskoristiti proizvođači koji redizajniraju svoje proizvode radi veće reciklaže. Nove mogućnosti im pruža pojeftinjenje solarnih panela i povećanje njihove efikasnosti. Sve to dovodi do veće verovatnoće da će potrošači želeti da svoje panele unaprede pre nego što istekne njihov 30-ogodišnji vek.

Problem solarnog otpada

Otpad od solarnih panela nastaje iz obe ćelije. I u onima kojima je istekao vek trajanja i iz ćelija koje su uništene u prirodnim katastrofama. Uragan Marija je 2017. godine uništio nekoliko solarnih instalacija u Portoriku. To je proizvelo tone otpada. Ploče je razbio jak vetar ili leteći ostaci, a mnoge su iščupane iz kućišta i same postale krhotine.

Otpad koji je nastao predstavljao je poteškoće, ne samo zbog njegove količine, već i zbog toga što se ne može odložiti na „normalne“, komunalne deponije. Opasnost čine toksične hemikalije, koje se koriste u proizvodnji solarnih ćelija. Teški metali, poput kadmijuma, mogu dospeti u okolinu kroz vodu.

Da stvar bude gora, veliki deo e-otpada Sjedinjenih Država je do nedavno izvožen u Kinu, gde su niski troškovi rada i ograničena zaštita životne sredine značili da su neki vredni materijali pronađeni recikliranjem. Ali, ostatak je izazvao mnogo urođenih mana. Kina, međutim, više ne prihvata e-otpad u istim razmerama, zbog ekološke reakcije na dekarbonizaciju.

Solarna ćelija se, uglavnom, sastoji od materijala poput stakla i aluminijuma. Ovi materijali se lako recikliraju. Za ćelije koje su dosegle kraj svog radnog veka, možda će čak biti moguće i direktna ponovna upotreba. Ostatak je meso ćelije, materijali koji pokazuju fotonaponski efekat, u kombinaciji sa poluprovodnicima i drugim elementima potrebnim da se iz njih izvuče korisna električna energija.

Prepreke za recikliranje

Prema podacima Waste Dive, recikliranje solarnog panela trenutno košta 20 do 30 dolara. A obnovljeni materijali vrede tek tri do četiri dolara, što stvara značajnu prepreku za njihovo držanje izvan deponija. Neka preduzeća se fokusiraju na ponovnu upotrebu – oporavak funkcionalnih panela i njihova prodaja na tržištima koja sebi ne mogu priuštiti nova.

Jedan problem je što regulatori ponekad klasifikuju solarne panele kao opasan otpad, što dodaje značajne troškove recikliranju. Drugi je da mnogi solarni paneli nisu dizajnirani tako da mogu da se recikliraju.

Inače, Evropska unija zahteva od proizvođača da proizvode solarne ćelije koje se 85 odsto mogu reciklirati. Slična regulativa ne postoji u Sjedinjenim Državama.

SAD traže put ka isplativom recikliranju

Globalna pandemija, uspon populističke politike u Sjedinjenim Državama i veća ekološka svest takođe se mogu kombinovati za stvaranje novih prilika u ovom sektoru. COVID-19 nastavlja sa ometanjem globalne pomorske rute, dok se sve više priznaje da je isporuka toliko mnogo proizvoda preko Pacifika vrlo loša po životnu sredinu.

Političari obe velike partije u Americi napravili su probne korake ka usvajanju neke vrste industrijske politike za promovisanje prerađivačke industrije, dok tarife Trumpove administracije nisu postojale. The New York Times izveštava da ih neke demokrate žele zameniti porezima na uvoz od zagađivača zemlje, poput Kine.

Takva kombinacija faktora može obezbediti subvencije za proizvodnju solarnih panela u Sjedinjenim Državama, dok će uvoz iz Kine biti skuplji – a sirovine iz solarnog otpada bile bi tražene jer su rudarstvo i prerada metala, poput aluminijuma, takođe, veoma prljavi.

Udruženje industrije solarne energije, glavna trgovinska grupa za solarnu industriju u Sjedinjenim Državama, traži od država i savezne vlade da usvoje propise u skladu sa Evropskom unijom. Preduzeća podržavaju i kompanije koje već barataju solarnim otpadom, dok se one koje dizajniraju, proizvode i uvoze module plaše da ih preprodavci i recikleri zatvore sa tržišta vlastitim proizvodima.

Nameće se zaključak: recikliranje solarne energije ima definitivan potencijal i veliku ulogu u stvaranju „ekosistema“ za obnovljivu energiju. Preduzeća ne smeju propustiti priliku.

Izvor: RenewableEnergyWorld

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti