Redovni remont zaustavio nuklearku u Krškom

Rad slovenačke nuklearne elektrane Krško (NEK) je, posle 513 dana neprekidnog rada, zaustavljen zbog remonta i u tom periodu potrošače će strujom snabdevati Termoelektrana Šoštanj, hidroelektrane i, po potrebi, gasne elektrane. Ovim remontnim aktivnostima zaokružiće se period od prvih 40 godina rada NEK-a i prelazi se u njen produženi rad, na dodatnih 20 godina.

Nuklearna elektrana Krško (NEK) je nakon 32. gorivnog ciklusa i 513 dana i noći neprekidnog rada, ugašena i isključena sa mreže, jer počinje redovni remont u trajanju od 32 dana.

Ujedno, ovo će biti poslednji remont u njenom prvobitno planiranom veku od 40 godina, Za redovne aktivnosti biće potrošeno 90 do 100 miliona evra i planirano je da budu završene do 2. novembra.

Preko 4.000 intervencija

U okviru redovnog remonta biće obavljeno više od 4.000 intervencija, i to u okviru tri osnovne deonice: prva obuhvata zamenu skoro polovine nuklearnog goriva i rad na održavanju, druga – deo zamena i kontrolu, i treći obuhvata investicione radove i modernizaciju postrojenja.

Uz zamenu 56 gorivnih elemenata novim, centralni remontni radovi obuhvatiće i preventivno održavanje tehnološke opreme, pregled stanja tehnoloških konstrukcija i proveru barijera pritiska, u skladu sa pripadajućim programima, koji obuhvataju svu bezbednosnu opremu.

Pojačan rad hidroelektrana

Redovno snabdevanje strujom tokom remonta pokrivaće slovenačke hidroelektrane, sa pojačanim radom, uz sadašnji dobar vodostaj reka, a po potrebi će biti pokrenuti i gasni agregati Termoelektrane Brestanica, u okviru grupe Gen.

Centralnu ulogu u domaćem snabdevanju strujom sledećeg meseca imaće Termoelektrana Šoštanj, koja će raditi punim kapacitetom, a u pripravnosti su i gasni blokovi Šoštanju i Trbovlju. Termoelektrane na gas će, inače, raditi na mazut po sadašnjim visokim cenama gasa.

U NEK-u, koji obezbeđuje približno jednu petinu električne energije potrebne u zemlji, ne očekuju se problemi u snabdevanju tokom remonta. Kroz remontne radove planirano je i povećanje kapaciteta elektrane za približno 10 megavata.

Inače, ovim remontom završava se period od prvih 40 godina rada i prelazi u produženi rad, na dodatnih 20 godina.

Izvor: RTV SLO

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti