REK Bitola – temelj makedonske energetike

Povodom obeležavanja 40 godina rada Rudarsko-energetskog kombinata (REK) Bitola, predsednik Vlade Republike Makedonije Dimitar Kovačevski obišao je Termoelektranu REK Bitola i tom prilikom podsetio na preduzete državne mere u cilju ublažavanja posledica energetske krize, kao i na strateške ciljeve u energetici, sa osvrtom na zelenu tranziciju. REK Bitola je dominantan proizvođač električne energije u ovoj zemlji.

Rudarsko-energetski kombinat Bitola (REK) obeležio je 40 godina od puštanja u rad bloka 1, odnosno od sinhronizacije sa elektroprenosnim sistemom zemlje, koja je obavljena 4. novembra 1982. godine, tačno u 23:52.

Prilikom obilaska TE REK Bitola povodom jubileja, predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Dimitar Kovačevski osvrnuo se na aktuelne vladine mere za ublažavanje cenovnog šoka, kao i na značaj srednjoročnih i dugoročnih investicija za uspešnu energetsku tranziciju i održivu budućnost REK Bitola. Kako je premijer istakao, i danas, u uslovima najveće svetske energetske krize, REK Bitola je dominantan proizvođač električne energije u ovoj zemlji.

Snabdevanje domaćom strujom

„Trenutno, našim zajedničkim angažovanjem, AD ESM, a najvećim delom REK Bitola, uspešno i kontinuirano obezbeđuje 100% potrebne električne energije za domaćinstva i male potrošače u zemlji, u kojoj je većina naših radnika zaposlena“, ocenio je Kovačevski.

Kako je podsetio, da bi mogao da obezbedi potrebne količine električne energije, REK Bitola je ove godine povećao projektovanu proizvodnju za 25% u odnosu na prošlu godinu.

„U uslovima najveće energetske krize, brzo i ažurno preduzimamo mere za ublažavanje enormnog rasta cena struje, a samim tim i cena hrane. Za sve ovo ključna je domaća proizvodnja električne energije. Antikrizne mere – subvencionisana struja koju dajemo našim građanima i 98% preduzeća koja zapošljavaju isti broj zaposlenih, ne bi bila moguća bez proizvodnje struje u REK Bitola“, poručio je premijer.

Subvencionisana struja

Podsetio je i na to da se subvencioniše struja za sva domaćinstva i male potrošače za 80%, obezbeđujući račun za struju pet puta jeftiniji od realne tržišne cene koju bi građani platili da to nije učinjeno.

„Novim odlukama vlade koje smo objavili prošle nedelje, obezbeđujemo jeftiniju struju, 80 evra po megavat/satu za preduzeća koja proizvode osnovne prehrambene proizvode, sa ciljem stabilizacije cena finalnih proizvoda. Proizvođači su već objavili da bi ovom odlukom cene trebalo da budu smanjene za najmanje 10%. Takođe, 95 evra po megavat-času za osnovne i srednje javne škole je cena struje podnošljiva cena za njih i obezbediće nesmetan tok obrazovnog procesa u zemlji”, kaže Kovačevski.

Ista cena struje obezbeđena je i za vodovodna preduzeća, kako bi imali nesmetano snabdevanje vodom, a ESM je kompanija koja će sklapati ugovore sa zdravstvenim vlastima kako bi zdravstvene usluge u zemlji nesmetano obavljale.

Nove investicije

Makedonski premijer je posebnu pažnju posvetio početku izgradnje toplovoda od REK Bitola do Bitolja, zatim, kao i proceduri, koja je već u završnoj fazi, za otvaranje novog rudnika Živojno, koji će biti treći u okviru kombinata. Inače, otvaranje rudnika Živojno je ideja koja datira još od 1982. godine kada je i nastao REK Bitola.

„Naš cilj je da obezbedimo održivu budućnost za REK Bitola. Imamo plan, a kada govorimo o planu u energetici, to znači da imamo plan za narednih deset godina i precizan plan sa mesečnom dinamikom za pet godina. Ovom prilikom želim da napomenem da je Vlada snažno fokusirana na ulaganja u energetski sektor, što će povećati energetsku tranziciju i nezavisnost“, rekao je prvi čovek makedonske Vlade.

Obnovljivi izvori energije

Transformacija fabrike u objekat za proizvodnju čiste energije ide postepeno. Solarne elektrane biće pokretači energetske tranzicije u Makedoniji. Ostali projekti za izgradnju fotonaponskih elektrana u REC Bitola, kapaciteta između 200 i 300 megavata, se završavaju u ESM-u.

„Ne slušajte one koji kažu da bi neko zatvorio REK Bitola, da bi radnici ostali bez posla. Nijedan radnik neće ostati bez posla, već naprotiv REK Bitola će se modernizovati, REK Bitola u budućnosti treba da radi na ekološkim gorivima, treba da ima nove izvore energije i da zapošljava, ne samo postojeće, već́ i nove profesije inženjera koji dolaze zbog obnovljivih izvora energije. Poslovi svih radnika i sada i u budućoj energetskoj tranziciji su sigurni.

Vlada Severne Makedonije usvojila je novu Strategiju razvoja energetike do 2040. godine, u potpunosti zasnovanu na Evropskom zelenom dogovoru, koji se već́ sprovodi u zemlji.

Energetska tranzicija

„Podržavamo Evropski zeleni sporazum za održivu ekonomiju, koji podrazumeva pretvaranje klimatskih i ekoloških izazova u mogućnosti i koristi za državu i građane. Ozbiljni energetski investicioni projekti se realizuju širom zemlje, razvijamo državne projekte izgradnje solarnih elektrana, vetroelektrana i hidroelektrana u državnom vlasništvu, sa ciljem jačanja položaja državne elektroprivrede“, rekao je Kovačevski.

Između ostalog, to je solarna elektrana od deset megavata u vlasništvu ESM-a na nekadašnjim poljima uglja – REK Oslomej je prva energetska tranzicija sa uglja na čistu energiju u regionu.

Fotonaponske elektrane, kroz javno-privatno partnerstvo sa ESM-om u Oslomeju, instalisane snage 100 megavata, za koje treba da počnu projektovanje i izgradnja.

Očekuje se i da će tokom 2023. godine u Oslomeju početi gradnja još deset megavata solarne elektrane, takođe, u okviru ESM-a.

Međunarodni projekti

Premijer je podsetio i na Vetropark Virovi, nemačke kompanije VP-D, zatim, STIPION snage oko 400 megavata, renomirane francuske kompanije Akio. Nedavno je počela sa radom i nova solarna elektrana od 17 MV, kompanije iz Slovenije Gen-I.

Za stratešku investiciju proglašen je i projekat jedne od najvećih grčkih kompanija Mitilineos – za izgradnju kogeneracione elektrane za proizvodnju toplotne i električne energije u Skoplju, instalisane snage 150 megavata, koja će takođe biti puštena u rad.

U naredne dve godine trebalo bi da bude pušteno u upotrebu svih 130 megavata fotonaponskih elektrana, na ime premija za koje su ugovori potpisani u poslednje dve godine. Privatnim investitorima izdata su odobrenja za izgradnju tri vetroelektrane ukupne instalisane snage 11 megavata. Prvi vetropark Bogoslovec trebalo bi zvanično da počne sa radom krajem sledeće godine. Tu već́ počinju da pristižu vetroturbine.

Stabilan elektroenergetski sistem

„Najznačajniji je projekat HE Čebren – istorijski projekat koji prvi put ima ponudu izvođača, odnosno investitora, posle 13 neuspešnih tendera. Ako sve bude išlo po onome što je propisano u dokumentaciji i zahtevima, konačno ćemo imati investitora koji će moći da počne izgradnju ovog ogromnog projekta”, izjavio je premijer.

Očekuje se i da će početkom 2023. godine početi izgradnja gasnog interkonektora sa Grčkom, koji će S. Makedoniju povezati na transjadranski gasovod, kako bi dobijala gas iz Azerbejdžana.

„Stabilan elektroenergetski sistem je prioritetan cilj, ključan za sigurnost u snabdevanju električnom energijom i nove investicije u budućnosti“, poručio je makedonski premijer Dimitar Kovačevski, povodom obeležavanja 40 godina rada REK Bitola.

Izvor: Nova Makedonija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti