Rekonstrukcija sistema upravljanja železničkim transportom Ogranka TENT

Nakon 38 godina rada, počela je rekonstrukcija sistema upravljanja železničkim transportom Elektroprivrede Srbije. Radovi na Centru za daljinsko upravljanje saobraćajem su povereni beogradskom Institutu Mihajlo Pupin.

Radovi na Centru za daljinsko upravljanje (CDU) saobraćajem na industrijskoj železnici Ogranka TENT, odnosno EPS su povereni beogradskom Institutu Mihajlo Pupin, rok za završetak je 60 dana, a vrednost investicije iznosi 200 miliona dinara. Projekat podrazumeva rekonstrukciju i modernizaciju ovog značajnog sistema, iz kojeg se praktično upravlja saobraćajem na jednoj od najopterećenijih i najfrekventnijih industrijskih pruga u Evropi. Imajući u vidu funkciju Železničkog transporta TENT, koji već više od pet decenija doprema ugalj iz površinskih kopova RB Kolubara za elektrane TENT-a, očekivanja su da će se ovo ulaganje isplatiti EPS-u u rekordnom roku. Osim što će stepen bezbednosti saobraćaja biti podignut na znatno viši nivo, značajno će se poboljšati i uslovi rada zaposlenih, pre svih otpravnika vozova – TK dispečera.

„Imaćemo moderan sistem upravljanja stanicama Stubline i Brgule, sa prikazom krajnjih stanica. Budući da je CDU srce železničkog transporta, u svakom trenutku mora da bude potpuno ispravan, kako bi se efikasno upravljalo saobraćajem. Ne sme se dozvoliti da dođe do ispada ili većih problema u njegovom radu. To je prvo na šta smo skrenuli pažnju stručnjacima iz Pupina, čije reference za nas predstavljaju garanciju da će sve biti završeno kvalitetno i u predviđenom roku. EPS, Ogranak TENT i Železnički transport, sa svim svojim kapacitetima, biće maksimalno uključeni u realizaciju ovog projekta, za podršku i kontrolu planiranih radova”, kaže Nenad Stević, direktor ŽT TENT.

Uz napomenu da je početak radova na CDU usklađen sa remontima u utovarnim stanicama RB Kolubara, on obrazlaže:

„Odlučili smo se za taj datum, jer je upravo tada počeo remont utovarnog mesta Tamnava, iza kojeg sledi servisiranje utovarne stanice Vreoci, pa će u tom periodu i intenzitet saobraćaja biti manji od uobičajenog. Po završetku započetih poslova, kako na CDU Železničkog transporta tako i na utovarnim stanicama RB Kolubara, ponovo ćemo imati saobraćaj u punom obimu i intenzitetu“, naglas planira Stević.

On podseća da je Ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji CDU potpisan 17. januara 2023. godine, posle čega su tekle pripremne radnje za realizaciju ovog projekta (izrada neophodne dokumentacije, usklađivanje relevantnih podataka sa zahtevima i realizacijom), da bi se 10. maja startovalo sa građevinskim radovima na uređivanju prostorije za otpravnike vozova TK dispečere.

Stari CDU, koji je otvoren daleke 1985. godine, otkada je neprekidno radio po 365 dana godišnje, konačno je otišao u zasluženu „penziju“. Zaposleni su ga ispratili sa pomalo sete, ali i mnogo nade da će kroz svega dva meseca dočekati instaliranje novog, daleko savremenog uređaja.

Sistem upravljanja – Železnički transport EPS, OgranakTENT

„Posle gotovo 38 godina rada, naš „sredovečni saveznik“ u poslu počeo je pomalo da posustaje, što su u EPS-u prepoznali kao signal za preko potreban ulazak u ovu investiciju. Bez obzira što nije bilo većih problema, niti zastoja u njegovom radu, bilo je veoma teško otklanjati povremene kvarove, jer je gotovo nemoguće naći rezervne delove i opremu za zamenu. Majstori iz Službe održavanja ŽT-a dovijali su se na različite načine, kako bi ga što duže sačuvali u zavidnoj kondiciji“, priča Goran Raković, koji od 1999. godine radi u CDU, na lokaciji TENT A.

Iz ovog centra reguliše saobraćaj praznih vozova prema utovarnim stanicama Vreoci i Tamnava, odnosno vozova natovarenih ugljem, koji se kreću u suprotnom smeru. U njegove dužnosti spada i regulacija saobraćaja cisterni, građevinske mehanizacije i drugih vozila, kao i kontrola napona kompletne elektromreže na pruzi ŽT TENT.

Dok u razgovor povremeno „upadaju“ glasovi sa razglasne stanice i zvonjava telefona, otkriva nam da je posao otpravnika vozova TK dispečera izuzeno zahtevan i odgovoran, jer se radi u smenama od po 12 sati, od čega šest na regulisanju saobraćaja i napona kontaktne mreže i isto toliko na praćenju navedenih radnji. Smatra da je stari CDU na najbolji način odslužio svoje, dok od novog sistema očekuje da zaposlenima omogući lakši i efikasniji rad. Pri tom ne misli samo na otpravnike vozova TK dispečere, već i na otpravnike vozova, mašinovođe, dispečere na utovaru u Tamnavi i Vreocima, rukovaoce dopreme uglja i sve one sa kojima sarađuje tokom radnog procesa. Tvrdi da je ključ dobre saradnje u pravovremenoj i otvorenoj komunikaciji, koja se sa otpravnicima vozova obavlja telefonski, a sa mašinovođama preko radio stanice.

Njegov mlađi kolega Marko Jakovljević, koji od 2015. godine radi kao otpravnik vozova-TK dispečer, akcenat je stavio na visokim zahtevima ovog posla, koji podrazumeva prvu zdravstvenu grupu, odnosno stoprocentno fizičko i mentalno zdravlje radnika.

Sistem upravljanja – Železnički transport EPS, OgranakTENT

Ukazuje nam na činjenicu da pruga ŽT TENT ima ukupno šest stanica, a po količini prevezenog tereta spada u red najopterećenijih, ali i najbolje održavanih, ne samo u Srbiji već i u Evropi. Prema njegovom mišljenju, taj podatak dovoljno govori o velikoj odgovornosti dispečera za ljudstvo i imovinu Železničkog transporta, a time i ogranka TENT i EPS. Ukazuje na činjenicu da vozila ŽT TENT saobraćaju na oko 100 kilometara pruge, sa ukupno šest stanica, te da će novi CDU biti od neprocenljive vrednosti, pre svega za bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

„Veoma smo zadovoljni što se u ŽT TENT uvodi novi, savremeni sistem, koji će, kako je najavljeno, biti u rangu evropskih. Uveliko se pripremamo za taj profesionalni izazov, za koji će nas osposobiti stručna obuka. Budući da sam već radio na modernijem sistemu češke proizvodnje SA 11, u istovarnoj stanici Obrenovac, ne očekujem veće prepreke u prilagođavanju i daljem radu. Uveren sam da ćemo, kao i do sada, jedni drugima pomagati, jer smo uglavnom timski igrači i najbolje funkcionišemo kao ekipa“, zaključuje Jakovljević.

Stari CDU ispraćen u istoriju

Prema svedočenjima naših sagovornika, rastanak sa starim sistemom posebno je teško pao starijim radnicima, koji su na njemu radili dugi niz godina.

„Jedan naš iskusniji kolega, koji će se svakako prepoznati u ovoj priči, bio je posebno emotivan kada je posljednji put pritisnuo dugme na starom sistemu. Iako ne zazire od novina i zalaže se za promene, nije mu bilo sasvim svejedno što je, posle gotovo četiri decenije, demontiran stari CDU. Na kraju se ipak pridružio opštem mišljenju da će novi sistem doneti boljitak, verujući staroj narodnoj da se na dobro lako navići“, priča Marko Jakovljević.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti