Rekordna zarada saudijskog Aramkoa

Rekordna dobit 161 milijardu dolara Saudi Aramka u 2022.

Uvođenjem sankcija Rusiji od strane Zapada zbog rata u Ukrajini, cene nafte i gasa su porasle početkom 2022. godine. Ovakva situacija je izgleda najviše pogodovala naftnim kompanijama koje beleže rekordne zarade. „Ovo je verovatno najveći neto prihod ikada zabeležen u korporativnom svetu“, rekao je izvršni direktor Aramka Amin Naser.

Državni naftni gigant Saudijske Arabije Aramko prijavio je u nedelju rekordan neto prihod od 161,1 milijardu dolara za 2022, najveći godišnji profit koji je ikada ostvarila ova kompanija, piše CNBC.

Predstavnici kompanije Aramko su rekli da je neto prihod porastao za 46,5 odsto tokom godine u odnosu na prethodnu, koja se završila sa neto prihodom od 110 milijardi dolara. Slobodan novčani tok je takođe dostigao rekordnih 148,5 milijardi dolara u 2022, u poređenju sa 107,5 milijardi dolara u 2021.

„Ovo je verovatno najveći neto prihod ikada zabeležen u korporativnom svetu“, rekao je izvršni direktor Aramka Amin Naser.

Rezultati su skoro trostruko veći od profita koji je naftna kompanija EksonMobajl ostvarila u 2022. godini.

Cene nafte i gasa su porasle početkom 2022. godine, sa uvođenjem sankcija Rusiji od strane zapadnih država, zbog rata u Ukrajinu. Kako je vreme odmicalo evropa je nastavila da pooštrava pristup moskovskim energentima.

„Oprezni smo optimisti“, rekao je Naser. „Ako uzmete u obzir otvaranje Kine, povećanje mlaznog goriva i veoma ograničen slobodni kapacitet, oprezni smo optimisti u kratkoročnom i srednjem roku [da] će tržišta ostati čvrsto izbalansirana.

Naftni gigant Aramko je povećao dividendu za četvrti kvartal za 4% na 19,5 milijardi dolara, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu 2023. Iz kompanije su takođe rekli da će kao rezultat toga izdati bonus akcije kvalifikovanim akcionarima.

„Nameravamo da održimo dividendu na ovom nivou. Imamo finansijsku snagu da prođemo kroz uspone i padove“, rekao je glavni finansijski direktor kompanije Aramko Ziad Al-Murshed na temu o zaradama.

Rizik nedovoljnog ulaganja

Naser je takođe iskoristio priliku objavljivanja rezultata zarade da ponovi svoje upozorenje o stalnom nedovoljno ulaganju u sektor ugljovodonika.

„S obzirom na to da očekujemo da će nafta i gas biti od suštinskog značaja i u doglednoj budućnosti, rizici nedovoljnog ulaganja u našu industriju su stvarni, posebno rizik koji donosi drastično povećanje cena“, rekao je Naser.

I na ministarskom i na nivou naftne kompanije, Saudijska Arabija je bila zagovornik izbegavanja kratkoročnih nestašica goriva kroz dvostruko finansiranje zaliha fosilnih goriva i zelenu tranziciju.

„Trenutno ne vidimo da dovoljno investicija ulazi na tržišta. Podstičemo industriju, političare, investitore i upozoravamo ih da moraju da iskoriste dodatna ulaganja kako bi zaista povećali proizvodnju u sektoru, tako da možemo zadovoljiti buduću potražnju “, ponovio je Naser.

Kao predsedavajući uticajnog saveza proizvođača OPEK+, Saudijska Arabija je svojim primerom predvodila napore grupe da kolektivno smanji svoje ciljeve proizvodnje za 2 miliona barela dnevno. Pokret grupe ka ograničavanju dostupnosti snabdevanja doveo je OPEK+ u sukob sa nekim međunarodnim potrošačima, što je izazvalo rat reči sa Vašingtonom krajem prošle godine.

Sređivanje odnosa i najavljeni rast proizvodnje

Dugogodišnji rivali Saudijska Arabija i Iran su u petak postigli dogovor o obnavljanju diplomatskih odnosa uz posredovanje Kine. Iran je ranije bio okrivljen za veliki napad na postrojenja kompanije Aramko 2019. Napad je izazvao dramatičan skok cena i potkopao stabilnost globalnog snabdevanja. Teheran je negirao umešanost.

Kompanija je ponovo potvrdila da će nastaviti da ulaže kako bi povećala svoj maksimalni proizvodni kapacitet na 13 miliona barela dnevno do 2027.

Kapitalni rashodi porasli su za 18% na 37,6 milijardi dolara prošle godine, a očekuje se da će porasti na 45 do 55 milijardi dolara u narednim godinama, predviđajući povećanje kapaciteta.

„Naš fokus nije samo na proširenju proizvodnje nafte, gasa i hemikalija, već i na ulaganju u nove tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika uz težnju da postignemo dodatno smanjenje emisija u sopstvenim operacijama i za krajnje korisnike naših proizvoda“, rekao je Naser.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti