Rekordna poskupljenja bakra na svetskim berzama

Nakon vesti o snažnijoj proizvodnoj aktivnosti u Kini i Južnoj Koreji od očekivane cene bakra su juče skočile na najvišu kotu od marta 2013. godine, dostigavši 7 719 dolara po metričkoj toni. Goldman Saks je korigovao svoju 12-omesečnu projekciju cene bakar na 9.500 američkih dolara po metričkoj toni, sa prethodne procene od 7.500 dolara.

Analitičari kompanije Goldman Saks procenjuju da bi cene bakra mogle „uskoro stati na crtu” dosadašnjim rekordnim nivoima, jer tržište ovog metala, kako kažu, u potpunosti prožima optimizam, piše Tanjug.

Cene bakra su u utorak „skočile” na najvišu kotu od marta 2013. godine, dostigavši 7.719 dolara po metričkoj toni, nakon podataka o snažnijoj proizvodnoj aktivnosti u Kini i Južnoj Koreji od očekivane.

Crveni metal je kasnije smanjio dobitke, a na zatvaranju na Londonskoj berzi metala cena tromesečnih fjučersa bakra je zaključena na nivou od 7.626 dolara po metričkoj toni, prenosi CNBC.

Bakar, koji ima široku primenu u brojnim sektorima, od industrije električne energije do građevinarstva, ojačao je ove godine za više od 22 procenta, najviše od 2017. Skok cene su podstakli poremećaji u snabdevanju, nade u „zeleni“ ekonomski stimulans i brz privredni oporavak Kine od korona krize.

„Sada je u toku potpuni uspon tržišta bakra. Bakar je poskupeo za 50 odsto u odnosu na najniže cene u 2020. godini, dostižući najviši nivo od 2017. Sadašnja jačina cena nije iracionalno odstupanje, na to gledamo kao na prvu fazu strukturno ’bikovskog’ tržišta bakra”, naveli su analitičari Goldman Saksa u analizi.

Oni si povećali 12-omesečnu projekciju cene bakra na 9.500 američkih dolara po metričkoj toni, u odnosu na prethodnu procenu od 7.500 dolara.

Analitičari ove banke sa Vol Strita dodaju da sada očekuju održivu, višu prosečnu cenu za 2021. i 2022. godinu – procenjuju da će cene bakra u proseku iznositi oko 8.625 dolara sledeće godine, nakon toga da će se „popeti na” prosečnih 9.175 dolara 2022. godine.

Do prve polovine 2022. godine, kažu analitičari Goldmana, vrlo je verovatno da će bakar „staviti na probu” postojeći rekordan nivo od 10.170 dolara postavljen 2011. godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.