Rekordna potražnja za naftnim tankerima

Glavni razlog za "pomamu" jeste to što su sankcije Rusiji produžile rute transporta, pa je sada potrebno više brodova.

Potražnja za naftnim tankerima trebalo bi sledeće godine da dostigne najveći rast u poslednje tri decenije, zaključak je novog istraživanja kompanije „Klarkson risrč servisiz“, koje prenosi „Blumberg“.

Broj tonskih milja (zapremina tereta pomnožena sa razdaljinom koju teret pređe) sledeće godine će, prema prognozama istraživača, skočiti za 9,5 odsto, što je najveći godišnji porast još od 1993. godine.

Ovoliki porast broja tonskih milja, naime, očekuje se najviše zbog toga što su Rusi morali da promene transportne rute, nakon što su im uvedene sankcije na izvoz.

Sirove proizvode Rusi sada šalju kupcima koji im nisu uveli sankcije, pa se okreću na primer, azijskom tržištu, što, naravno, povećava i razdaljine koje će ruski teret morati da pređe.

„Ta udaljenost bi mogla da bude pet ili šest puta veća, a to znači da sada treba mnogo više brodova za transport iste količine koja je prethodno uvožena. I to će podstaći potražnju za tankerima“, rekao je analitičar kompanije „Kepler Ševro“ Anders Redig Karlsen.

Drugi razlog za veću potražnju za tankerima jeste to što se očekuje da će i nove rafinerije u Aziji i na Bliskom istoku početi da izvoze.

Tržište naftnih tankera i inače već ima dobru godišnju zaradu jer cene za takozvane tankere srednjeg dometa za prevoz rafinisanog goriva skaču na nivoe koji nisu viđeni još od 2008. godine.

Pomama za tankerima vlada još od kada je EU uvela sankcije Rusiji, a pošto ovo nije situacija koja može tako lako da se promeni, ekonomisti predviđaju da će snabdevanje naftom i gorivom ostati ograničeno, a cene visoke.

Izvor: RT Balkan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.