U Hrvatskoj neodrživ sistem podsticaja za OIE

Rekordna proizvodnja električne energije iz OIE u Evropskoj uniji

Devetnaest od 27 država članica EU postiglo je rekordnu proizvodnju električne energije iz vetroparkova i solarnih panela od marta ove godine, navodi se u izveštaju koji su objavili istraživački centri za klimu E3G i Ember. „Vetar i solarna energija već pomažu evropskim građanima, ali budući potencijal je još veći“, rekao je Kris Roslou, viši analitičar u Emberu. Vetar i solarna energija proizveli su 345 TWh električne energije širom EU od marta do septembra ove godine – rekordan porast od 13% u odnosu na prethodnu godinu.

Električna energija dobijena iz vetroparkova i solarnih elektrana čini rekordnih 24 posto ukupne proizvedene električne energije u Evropskoj uniji, navodi se u novom izveštaju. To je podsticaj koji pomože evropskom bloku da se bori protiv rastuće inflacije.

Rast kapaciteta obnovljivih izvora energije uštedeo je Evropskom bloku 99 milijardi evra. To je za 11 milijardi evra više u poređenju sa istim periodom prošle godine, prema izveštaju koji su objavili istraživački centri za klimu E3G i Ember.

Evropska unija pokušava da sa obnovljivim izvorima nadomesti ruski gas

Povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije dolazi u trenutku kada Evropa pokušava da se odvikne od ruskog gasa, dok Moskva smanjuje, pa čak i prekida, zalihe energenata koje šalje ka evropskim zemljama. Rat je primorao EU da se suoči sa svojom skupom zavisnošću od ruskog gasa, koji je 2020. činio 41% uvoza fosilnog goriva u EU.

Devetnaest od 27 država članica EU postiglo je rekordnu proizvodnju električne energije dobijene iz vetroparkova i solarnih panela od marta, navodi se u izveštaju.

Poljska je imala najveći procentualni porast u odnosu na prethodnu godinu, koji je iznosio 48,5%, dok je Španija zabeležila najveći apsolutni porast proizvodnje sa 7,4 TWh. Samo proizvodnja iz obnovljivih izvora u Španiji izbegla je 1,7 milijardi evra troškova koji bi se stvorili uvoženjem gasa.

Međutim, istraživački centri su upozorili da je još dug put do dostizanja punog potencijala evropskog bloka za obnovljive izvore energije. Fosilni gas je i dalje činio oko 20% električne energije u EU u istom periodu, po ceni od oko 82 milijarde evra (80,7 milijardi dolara).

„Vetar i solarna energija već pomažu evropskim građanima“, rekao je Kris Roslou, viši analitičar u Emberu. „Ali budući potencijal je još veći.“

„Više obnovljivih izvora, manje inflacije“

Vetar i solarna energija proizveli su 345 TWh električne energije širom EU od marta do septembra ove godine. To je rekordan porast od 13% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni  kapaciteti obnovljivih izvora bili bi daleko veći da hidro energija nije pala za 21% zbog suša ovog leta, za koje naučnici kažu da su pogoršane klimatskom krizom koju su izazvali ljudi.

Ključna poruka izveštaja je jednostavna: „Više obnovljivih izvora, manje inflacije“.

Bez obzira na to, cene električne energije u Evropi su i dalje visoke. Ruska ograničenja gasa Evropi dovela su do „najvećih inflatornih šokova u Evropi od Drugog svetskog rata, nadmašivši naftnu krizu 1970-ih godina“, navodi se u izveštaju.

U septembru 2022. troškovi električne energije su porasli za 40,8% u odnosu na prošlu godinu, što je činilo 36% ukupne inflacije u EU.

Neke zemlje EU najavile su pakete fiskalne podrške vredne stotine milijardi dolara kako bi pokušale da ograniče ovu inflaciju, uglavnom kroz subvencionisanje korišćenja fosilnih goriva za grejanje. Međutim, mnoga preduzeća i domaćinstva i dalje imaju račune koje ne mogu da plate.

Izveštaj upozorava da vlade neće moći da izdrže tako skupe programe „kako bi nadoknadile visoke cene fosilnih energenata tokom dužeg vremenskog perioda“.

EU je uspela da napuni svoja skladišta gasa da bi preživela zimu, ali se postavljaju pitanja o tome kako će evropski blok popuniti prazninu za sledeću grejnu sezonu.

Povećanje kapacitetas obnovljivih izvora energije usledilo je nakon predloga Evropske komisije „RePowerEU“ u maju, koji je povećao cilj obnovljivih izvora sa 40% ukupnog energetskog miksa do 2030. godine na 45%.

Izvor: CNN

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti