Skladište gasa

Rekordna zapunjenost evropskih skladišta gasa

Rekordni nivoi popunjenosti evropskih skladišta gasa ove godine verovatno neće značiti da će cene ovog energenta pasti na one koje su beležene pre pandemije i rata u Ukrajini, ali energetska bezbednost se poboljšala nakon nekoliko meseci straha koji se širio Evropom.

Troškovi električne i toplotne energije naredne zime mogli bi da se smanje jer se očekuje da će evropska skladišta gasa završiti zimsku sezonu sa rekordnom popunjenošću od više od 50%, piše SkyNews.

Konsultantska kuća za energetiku Cornwall Insight je analizirala trenutnu energetsku situaciju u Evropi i zaključila da je isporuka gasa trenutno bezbedna.

Punija skladišta znače manju buduću potražnju za gasom, što može smanjiti cene korišćena ovog energenta.

Skladišni kapaciteti širom Evrope će završiti zimu između 45% i 61% popunjenosti. U proseku kapaciteti skladišta u Evropi su na 55%, obarajući prethodni rekord iz 2020. kada je na kraju zime prosečna popunjenost evropskih skladišta gasa iznosila 54%.

OD početka rata u Ukrajini, evropske zemlje su se utrkivale da smanje svoje oslanjanje na ruski gas, što je podstaklo cene i dovelo do zabrinutosti oko snabdevanja električnom i toplotnom energijom.

Veća količina gasa u skladištu znači da je Evropa spremnija za zimu 2023-2024.

Dvostruko puniji kapaciteti u odnosu na prošlu godinu

Dana 31. marta 2022. godine, samo 26% evropskih skladišta je bilo popunjeno, prema podacima Gas Infrastructure Europe, udruženja koje zastupa interese evropskih infrastrukturnih operatera prirodnog gasa.

U tom periodu energetska situacija u Evropi je postala alarmantna. Postojala je zabrinutost da ulična svetla neće moći da ostanu upaljena zbog nestašice gasa. U Velikoj Britaniji, nacionalni operater elektroenergetskog Sistema je upozorio u oktobru da bi planirani tročasovni nestanci struje mogli biti nametnuti u slučaju da zalihe gasa budu niske.

Da bi smanjile potražnju za električnom energijom i izašle na kraj sa potencijalnim nestašicama, zemlje EU su se formalno dogovorile o dobrovoljnom smanjenju bruto potrošnje električne energije za 10% i obaveznom smanjenju od 5% tokom vršnih sati korišćenja.

Ali visoki nivoi skladištenja gasa ove godine ne znače da će cene pasti na najniže zabeležene nivoe.

Uprkos „znatno pozitivnijim“ prognozama, vodeći analitičar istraživanja u konsultantskoj kući Cornwall insight, dr. Metju Čedvik, rekao je da je oprezan kada kaže da je Evropa prebrodila najgoru energetsku krizu.

„Bilo koji pojedinačni faktor može uticati na tempo i obrazac dopunjavanja skladišta gasa. Sigurno još nismo izašli iz šume“, figurativno je opisao situaciju dr. Metju Čedvik.

Evropa se i dalje oslanja na ruski gas i biće joj i dalje potreban

Faktori koji bi mogli povećati troškove korišćenja električne i toplotne energije uključuju vremenske prilike, američki izvoz, kinesku potražnju i ruske zalihe.

Dok je blaga zima pomogla da se očuvaju zalihe gasa, leto sa toplotnim talasima donelo bi potražnju za električnom energijom za klimatizaciju i ventilatore.

Uvoz američkog tečnog prirodnog gasa u drugoj polovini prošle godine značajno je porastao jer je oslanjanje na ruski gas opadalo. Međutim, SAD su pod domaćim pritiskom da zaštite potrošače od rasta cena, što bi moglo značiti manje izvoza u Evropu.

Ponovno otvaranje Kine, nakon skoro tri godine izolacije, i povezani ekonomski rast će uticati na energetska tržišta, navodi se u izveštaju konsultantske kuće Cornwall Insight.

„Kakvi god da su izgledi za nivoe skladištenja, potreba da se nadoknade količine ruskog gasa skupim i isparljivim tečnim prirodnim gasom će održati račune za gas višim. Ovo je, barem za sada, „nova normalnost“, a potrošači i privrede treba da se pripreme da će troškovi korišćenja električne i toplotne energije ostati veći nego pre pandemije i rata u Ukrajini još neko vreme. Ipak, domaćinstva mogu očekivati da će cene biti stabilnije nego prošle godine “, rekao je dr Metju Čedvik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.