Rekordni januar u HE „Zvornik“

U 65 godina dugoj istoriji, Hidroelektrana „Zvornik“ je postavila novi apsolutni rekord u mesečnoj proizvodnji sa 81,926 miliona kilovat-sati električne energije. Ovakav rezultat, postignut tokom januara 2021. godine, posledica je revitalizacije kojom je povećana instalisana snaga agregata, koji su proizveli za 116 odsto više od planiranog. Revitalizacija doprinosi i manjim troškovima održavanja i produžetku životnog veka ove hidroelektrane za novih 40 godina.

Posle niza dnevnih rekorda u proizvodnji, hidroelektrana „Zvornik“ postavila je novi mesečni rekord sa 81,926 miliona kilovat-sati električne energije što je za 13,5 odsto više u odnosu na prethodni rekord od 72,171 miliona kWh. U 65 godina dugoj istoriji ove hidroelektrane, to je apsolutni rekord u mesečnoj proizvodnji.

U januaru 2021. godine, revitalizovani agregati proizveli su za 116 odsto više od planiranog. Ovakav rezultat je posledica revitalizacije kojom je povećana instalisana snaga agregata. Novi agregati rade sa povećanim protokom, značajno većim stepenom korisnosti i uz veći pad koji je ostvaren prokopavanjem rečnog korita reke Drine nizvodno od brane.

Povećanje proizvodnje „zelene“ energije i bolje iskorišćenje dotoka na Drini omogućila je revitalizacija ove HE kada su potpuno obnovljena sva četiri agregata uz povećanje snage i produženje radnog veka. U HE „Zvornik“ projekat je započet 2016. godine i revitalizacija sva četiri agregata završena je početkom 2020. godine. Snaga agregata povećana je za ukupno 30 MW, a vrednost investicije iznosila je 70 miliona evra od čega je 65,5 miliona evra iz kredita KfW banke. Novi agregati u hidroelektrani puštenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego prvobitni.

Posle revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30 odsto više. To je kao da je u HE „Zvornik“ postavljen još jedan agregat. Revitalizacija doprinosi i manjim troškovima održavanja i produžetku životnog veka ove hidroelektrane za novih 40 godina.

Izvor: JP EPS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti