Novi talas korone usporiće rast potražnje za naftom

Rekordni prihodi od eksploatacija nafte i gasa u Severnom moru

Kompanije koje se bave eksploatacijom nafte i gasa u Severnom moru knjiže rekordne, pomalo neočekivane zarade u 2021. godini. Čini se da će ovaj trend velikih zarada da se nastavi i ove godine. Ekolozi komentarišu da se stvorila opasna situacija - da velike kompanije pokušavaju da izvuku maksimalan profit eksploatišući fosilna goriva u Severnom moru, pre nego što se odustane od korišćenja ovih energenata i pređe na OIE.

Očekuje se da će naftne i gasne kompanije koje posluju u Severnom moru Velike Britanije postići „skoro rekordne” prihode u 2021. i 2022. jer cene ovih energenata imaju kontinuirani rast.

U analizi konsultantke kuće Vud Mekenzi navedena je procena da će britanski naftni i gasni operateri u izveštajima o novčanim tokovima (Cash Flow) oko 17 milijardi dolara gotovinskog toka u protekloj godini, a za ovu godinu predvi]ena cifra je oko 18 milijardi dolara.

Ovakvi iznosi su poslednji put viđeni u godinama procvata, pre finansijskog kraha 2008. godine.

Naftne i gasne kompanija beleže rekordne zarade

U kombinaciji sa agresivnim merama smanjenja troškova tokom COVID-a, predviđa se da će zarade kompanija koje se bave eskploatacijom nafte i gasa dovesti do skoro rekordnog profita.

Najveća evropska naftna i gasna grupa Rojal Dač Šel objavila je u petak ogromnu dobit u četvrtom kvartalu protekle godine zbog visokih cena gasa.

A šef BP Bernard Luni je nedavno opisao svoju kompaniju na slikovit način, tvrdeći kako su postali „bankomat“ zbog sve veće cene energije.

Vud Mekenzijeva analiza će doprineti rastućem pritisku na vladu da objavi porez na neočekivane prihode za naftne i gasne kompanije i da iskoristi taj novac da olakša teret običnih ljudi, na šta su pozvali i liberalne demokrate.

Ali, predstavnik industrije nafte i gasa UK odbacio je tu ideju, tvrdeći da će se obične poreske uplate ionako povećati. Upozorio je da bi kazneni porez na neočekivane prihode, potencijalno, otežao industriji da investira u prelazak na obnovljive izvore energije (OIE).

„Na taj način bi se, zaista, poremetile investicije u Velikoj Britaniji. To bi nas učinilo manje konkurentnim. Izbacilo bi poslove, energiju i sigurnost snabdevanja u UK. To zaista nikome ne koristi. Priznajemo da ćemo platiti više poreza. Želimo da se to desi. I, želimo da taj novac ide tamo gde je najpotrebniji”, rekao je Mike Tholen, direktor za održivost.

Velika Britanija raj za nove investicije u gasni i naftni sektor

Velika Britanija se smatra jednom od najprofitabilnijih zemalja na svetu za velike projekte nafte i gasa.

„Ali ometamo investicione cikluse, odjednom ćemo sputati potencijal novih investicija u Velikoj Britaniji, (i) obezbeđivanje sigurnih isporuka gasa, u trenutku kada su nam očajnički potrebne”, upozorava Tholen.

Skaj njuz je ranije izvestio da naftne i gasne kompanije, koje posluju u Severnom moru, trenutno imaju koristi od povoljnog poreskog okruženja, uključujući velike popuste za razgradnju platformi i izdašne naknade za kapitalne izdatke – promene koje su se dogodile 2014. pod tadašnjim kancelarom Džordžom Ozbornom.

Kao rezultat toga, mnoge kompanije su poslednjih godina platile negativan porez, što je dovelo do toga da se Velika Britanija smatra jednom od najprofitabilnijih zemalja na svetu za velike projekte koje uključuju naftu i gas.

Izveštaj Vood Mekenzija predviđa da će, iako će se plaćanja poreza od operatera u Severnom moru povećati – u skladu sa prihodima i profitom, prihodi u državni budžet i dalje biti proporcionalno niski u poređenju sa godinama pre 2014. Procena je da će kompanije platiti tri milijarde dolara za 2021. i sedam milijardi dolara za 2022. godinu.

Takođe se predviđa da bi do 12 novih projekata nafte i gasa moglo biti sankcionisano od strane britanske vlade samo ove godine, pri čemu će operateri procenjivati trenutne povoljne uslove po principu „sad ili nikad”.

Ekolozi upozoravaju – opasna žurba

Aktivisti koji su uspešno vodili kampanju protiv kontroverznog naftnog polja Kambo upozorili su da je ekološki opasna žurba da se izvuku poslednji profiti iz fosilnih goriva u Severnom moru. Ekolozi zameraju petrolejskim kompanijama da pokušavaju da ostvare ekstra profit pre nego što obnovljivi izvori počnu da potpuno dominiraju tržištem, da su nekompatibilni sa neto nultim ciljevima Velike Britanije do 2050. godine.

„Ne možete pomiriti činjenicu da je Ujedinjeno Kraljevstvo drugi najveći proizvođač nafte i gasa u Evropi… i činjenicu da vlada tvrdi da je lider u klimi i da ima neto nulte aspiracije. Mislim, nafta i gas su odgovorni za ogroman deo, a zajedno sa ugljem i za više od 80 odsto emisija ugljenika. Dakle, ne postoji neto nulta budućnost u kojoj nastavljamo da podstičemo proizvodnju nafte i gasa”, kaže Tesa Kan, advokat za zaštitu životne sredine.

Izvor: SkyNews

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti