Rekordno niski gubici u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore

Gubici su prethodnog meseca svedeni na 8,90 odsto , što je za 1,09 odsto niže u odnosu na isti period prethodne godine, pri povećanju preuzete energije od 6,5 odsto. Aktuelni procenat gubitaka od 11,54 odsto za devet meseci tekuće godine je za 0,53 odsto niži u odnosu na isti period prethodne i to uz povećanje potrošnje električne energije za četiri odsto.

U septembru je ostvareno umanjenje gubitaka i ostvaren najniži nivo ikad izmeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore. Gubici su svedeni na 8,90 odsto, što je za 1,09 odsto niže u odnosu na isti period prethodne godine, pri povećanju preuzete energije od 6,5 odsto.

„Kako smo i obećali, postižemo odlične rezultate. Dakle, i pored kontinuiranog povećanja potrošnje, uspevamo da umanjimo gubitke i da na taj način ostvarimo uštede koje su od izuzetne važnosti, imajući u vidu situaciju na tržištu energenata. Važno je da crnogorska javnost shvati da je fokusiranost na smanjenju gubitaka jedini konstruktivan odgovor u uslovima nezapamćenih turbulencija na tržištu energenata i da upravo u tom pravcu delujemo i postižemo rekorde”, rekli su iz CEDIS-a.

Suzbijanje neovlašćene potrošnje

CEDIS je intenzivnim radom na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje, gubitke na mreži sveo na rekordno niski nivo od 11,54 odsto. Time je umanjena i ukupna količina električne energije potrebna za pokrivanje gubitaka i za period januar – septembar ostvarena ušteda od oko 3,3 miliona eura (prema prosečnim cenama po kojima je u navedenom periodu CEDIS plaćao električnu energiju).

Aktuelni procenat gubitaka od 11,54 odsto za devet meseci tekuće godine je za 0,53 odsto niži u odnosu na isti period prethodne i to uz povećanje potrošnje električne energije za četiri odsto.

Gubici smanjeni i pri povećanoj potrošnji

Neophodno je naglasiti, radi preciznijeg sagledavanja postignutih rezultata, da bi u odsustvu aktivnosti na suzbijanju neovlašćene potrošnje na mreži, povećanje preuzete energije pratila stagnacija ili povećanje gubitaka. Zahvaljujući sprovedenim aktivnostima postignuto je suprotno kretanje, odnosno ostvarene su rekordno niske vrednosti gubitaka, a da je pritom od početka godine zaključno sa poslednjim danom septembra preuzeto 2.185.279,330 kWh, što je za četiri odsto više u odnosu na energiju koja je preuzeta tokom istog perioda prethodne godine.

„Javnost je potrebno podsetiti i na nelegalnu gradnju koja decenijama unazad bespovratno devastira prostor gotovo svih crnogorskih opština, a istovremeno devastira i elektrodistributivnu mrežu, jer podrazumeva nelegalna priključenja, samim tim, i gubitke na mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija”, poručili su iz CEDIS-a.

Finansijsko opterećenje

Postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire na terenu predstavlja mukotrpan proces koji zahteva i angažovanje značajnog broja zaposlenih. Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata i nezapamćenih skokova cena opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje.

Ponavljamo da borba sa ovim duboko ukorenjenim i široko zastupljenim problemom zahteva i sistemsku podršku tužilačkih i sudskih organa, kao i policije, koja za sada nije dovoljna i dosledna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatramo da postignuti rezultati imaju posebnu vrednost”, zaključili su iz CEDIS-a.

Izvor: Aktuelno

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti