Klimatske promene uzrokovale rekordno topljenje leda na Grenlandu

Klimatske promene uzrokovale rekordno topljenje leda na Grenlandu

Klimatske promene podstakle su visoku temperaturu širom Arktika. Grenland je 28. jula izgubio ogromnu količinu leda sa topljenjem dovoljnim da pokrije američku državu Floridu, ocenili su naučnici.

To je bilo treće najveće topljenje leda na Grenlandu u jednom danu od 1950. godine. Druga dva rekorda dogodila su se 2012. i 2019. godine.

Brzo topljenje usledilo je nakon što je topli vazduh zarobljen iznad arktičkog ostrva usled promena obrazaca atmosferske cirkulacije, rekli su naučnici, ističući da bi moglo biti izgubljeno još više leda.

Samo se u sredu, 28. jula, otopilo oko 22 gigatone leda. Od toga je 12 gigatona oteklo u okean i 10 gigatona apsorbovala snežna masa, rekao je Xavier Fettweis, naučnik za polarnu klimu sa Univerziteta u Liegeu u Belgiji.

Grupa „Polar portal“, koja okuplja danske istraživače Arktika, opisala je to kao „masovno otopljavanje“. Iako je taj obim ili količina manji od rekordnih jednodnevnih otapanja leda u 2019. godini, ovonedjeljni događaj pokrio je veće područje, rekla je grupa.

Takvi događaji mogu stvoriti takozvane povratne petlje. One pokreću dalje zagrijavanje i topljenje na Grenlandu, rekao je Marco Tedesco, naučnik za klimu sa Univerziteta Kolumbija.

„Kako se sneg topi, on izlaže led ili zemlju ispod njega, koji apsorbuju više sunčeve svetlosti umesto da je reflektuju nazad iz atmosfere“, rekao je on.

Naučnici procenjuju da je topljenje grenlandskog ledenog pokrivača – drugog po veličini na Zemlji posle Antarktika – prouzrokovalo oko 25 posto globalnog porasta nivoa mora zabeleženog u posljednjih nekoliko decenija.

Tedesco i drugi naučnici upozorili su da modeli koji se koriste za projektovanje budućeg gubitka leda ne obuhvataju uticaj promenljivih obrazaca cirkulacije atmosfere – što znači da možda potcenjuju buduće topljenje Grenlanda, koji se nalazi između Arktičkog i Atlantskog okeana.

U međuvremenu, Arktik se zagreva brže od ostatka planete, zbog faktora koji uključuju nestajanje leda u Arktičkom okeanu. U sredu je temperatura vazduha iznad Grenlanda bila „zabrinjavajuća“, saopštila je EU, pri čemu je temperatura u mestu Constable Pynt na istoku ostrva iznosila 23,2 stepena.

Izvor: klix.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti