Remont nuklearke povećava zavisnost Slovenije od uvoza struje

Tokom remonta Nuklearne elektrane Krško, zavisnost Slovenije od uvoza struje biće veća od 55 odsto, navodi Eles. Ukoliko bi se pokrenulo svih 11 gasnih blokova i po potrebi koristilo mazut kao energent, uvozna zavisnost bi mogla da se smanji na oko 30 odsto, kažu u kompaniji, gde se nadaju likvidnosti berze električne energije.

Podaci Ministarstva za infrastrukturu pokazuju da je domaća proizvodnja električne energije u Sloveniji, u prvoj polovini ove godine pokrivala 74,4 odsto potrošnje, što je najniže u poslednjih 10 godina. Uvozna zavisnost od električne energije je značajno povećana.

Uvoz će, kako navodi Eles, još više porasti tokom remonta Nuklearne elektrane Krško (Nek), koji je planiran od 1. oktobra do 2. novembra. Prema informacijama iz ove kompanije, tokom remonta nuklearne elektrane Krško, zavisnost Slovenije od uvoza struje biće preko 55 odsto.

Naime, domaća proizvodnja iznosi blizu 40 odsto ukupne energije u zemlji, pokrivena je petina potreba za električnom energijom i uglavnom se obezbeđuje osnovna  širokopojasna energija u sistemu.

Uticaji na elektroenergetski sistem

Kako se ističe u Elesu, rad elektroenergetskog sistema u Evropi zavisiće na jesen i zimu od tri stvari: ponovnog pokretanja svih nuklearnih elektrana u Francuskoj, više padavina, a time i porasta vodostaja reka i veće proizvodnje iz hidroelektrana.

Takođe, od velikog uticaja biće i dostupnosti gasa iz Rusije za potrebe proizvodnje električne energije iz gasnih blokova i kogeneracije električne energije iz toplotne energije za sisteme daljinskog grejanja.

Smanjenje potrošnje

„Ukoliko procene krenu u negativnom pravcu, možemo očekivati mere za smanjenje potrošnje, uz istovremeno ograničavanje potrošnje ostalih potrošača, na koje se smanjenja ne bi odnosila. I, naravno, izuzetno visoke cene i gasa i struje“, naveli su iz ove kompanije. U međuvremenu, slovenačkim malim kupcim stižu uveravanja da za njih ni u najgorem slučaju nisu predviđene redukcije.

Direktor Elesa Aleksander Mervar je i član krizne grupe, koju vodi ministar za infrastrukturu Bojan Kumer i u okviru koje su već pripremljeni scenariji za slučaj ozbiljne krizne situacije.

Šema štednje

„Ukoliko nastupi ozbiljna kriza, pre svega će doći do opšte uštede u potrošnji električne energije, a u slučaju nemogućnosti da se obezbede količine za pokriće potrošnje, doći će i do smanjenja po šemi koja je pripremljena“, objasnili su iz Elesa.

„Moramo da budemo svesni da smo i bićemo zavisni od uvoza, a u slučaju nelikvidnih berzi nećemo moći da pokrijemo potrošnju, zbog čega smo i ranije najavljivali mogućnost smanjenja“, zaključuju u Elesu.

Eles očekuje i određene mere od EU, „uglavnom u pravcu pravednog vertikalnog raspoređivanja ekstraprofita većine proizvođača električne energije, koji ne uključuje proizvodnju iz gasnih blokova, do krajnjeg potrošača”.

Izvor: Dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti