potražnja za vodonikom

Reno planira proizvodnju komercijalnih vozila na vodonik

Reno je potpisao ugovor sa američkom firmom Plug Power, specijalizovanom u razvoju vodoničnih gorivnih ćelija, kako bi se što efektnije probio na, još uvek malom tržištu vodoničnih lakih komericjalnih vozila. Cilj Renoa - udeo od 30% na ovom tržištu. Prvi pilot projekat je planiran za kasniji deo ove godine u Evropi.

Reno (Renault) pokušava da okupira što veći deo tržišta koje je još uvek u embrionalnoj fazi razvoja. Iz tog razloga, francuski proizvođač je potpisao ugovor s kompanijom Plug Power. Cilj se ogleda u dostizanju udela od 30% na tržištu vodoničnih komercijalnih vozila, piše AutoRepublika.

Rukovodstvo Renoa je donelo odluku da udruži svoje resurske sa američkom firmom specijalizovanom u razvoju vodoničnih gorivnih ćelija, kako bi se što efektnije probio na, još uvek malom tržištu vodoničnih lakih komericjalnih vozila. Ova sfera nije nova za Reno, a razlog tome je ranije potpisan sličan ugovor s društvom Symbio. Sporazum s tom kompanijom nije doveden u pitanje, ali će budući projekti Renoa vezani za komercijalizaciju vodonika kao pogonskog goriva biti centralizovani u zajedničkom poduhvatu s kompanijom Plug Power.

Nova kompanija će biti osnovana u Francuskoj i omogućiće Renou da razvija, dizajnira i proizvodi vodonična laka komercijalna vozila u matičnoj državi. Tačna količina ugovorene nabavke vodonika nije precizirana, ali se licitira s cifrom od nekoliko desetina miliona evra vrednosti porudžbine.

Ovo nije pitanje puke prodaje automobila za Reno, već se tiče i uspostavljanja infrastrukture stanica za dopunu, pošto će kupci ovakvih vozila biti uglavno profesionalci u svom zanatu. Reno će zato ponuditi kompletnu uslugu koja bi se, građevinskim žargonom, mogla nazvati “ključ u ruke”.

Sa svoje strane Plug Power već poseduje reference opremanja hiljada električnih vozila, čije saobraćajne dozvole glase na ime kompanija Walmart ili Amazon. Obe firme imaju sedište i poslovanje u Americi, a vozila o kojima pričamo su na pogon vodoničnih gorivnih ćelija.

Prvi pilot projekat je planiran za kasniji deo ove godine u Evropi.

Izvor: AutoRepublika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti