Republika Srpska: Izgradnja istočne interkonkcije moguća i bez podrške BiH?

Savet Ministara BiH dao je zeleno svetlo Republici Srpskoj za izgradnju istočne gasne interkonekcije. Sledeći korak bi trebalo da bude saglasnost Predsedništva BiH , međutim, dva člana Predsedništva konsenzus za izgradnju istočne konekcije uslovljavaju donošenjem Zakona o gasu BiH. Pravni stručnjaci iz Republike Srpske tvrde da je realizacija projekta moguća po osnovu Ustava BiH i Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije.

Projekat izgradnje gasovoda iz Srbije prema Republici Srpskoj, tačnije Nova istočna interkonekcija, po svemu sudeći, iako je prošla Savet ministara BiH, neće dobiti podršku Predsedništva BiH.

Postavlja se pitanje: Da li može Republika Srpska sama, bez institucija Bosne i Hercegovine, da realizuje taj projekat?

Pravni stručnjaci iz Republike Srpske tvrde da može. Kako kažu, po pitanju tog projekta nije potrebno primenjivati Zakon o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, već Ustav BiH i Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije.

Ustav BiH

Naime, u članu 3.2 a) Ustava Bosne i Hercegovine navodi se da „entiteti imaju pravo da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine”. Na osnovu tog člana, odnosno Ustava BiH, Republika Srpska i Republika Srbija su u septembru 2006. godine potpisale Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa. Kasnije, u junu naredne godine, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Zakon o ratifikaciji Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije.

„Kad Ustav kaže specijalne odnose, to onda znači i ugovorne odnose, uključujući i ugovorne odnose na svakom polju privrede, u šta spada i izgradnja gasovoda iz Srbije kroz Republiku Srpsku. Za izgradnju ovakvog gasovoda, kao privrednog projekta, ne treba da se zaključuje međunarodni ugovor između BiH i Srbije, već privredni ugovor između Republike Srpske i Srbije, u sklopu specijalnih veza između Republike Srpske i Srbije, na osnovu prava na specijalne paralelne odnose, garantovanog Ustavom BiH”, objašnjava Milan Blagojević, profesor Ustavnog prava iz Banjaluke.

Privredni ugovori

Dalje, članom 2. Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije propisana je saradnja između Srbije i Republike Srpske na privrednom planu. A ta saradnja znači i zaključivanje privrednih ugovora na svakom privrednom planu, što uključuje i ugovore između Republike Srpske i Srbije, a ne između Srbije i BiH, za izgradnju, a onda i privrednu eksploataciju istočne gasne konekcije.

„Privredni ugovor između Srpske i Srbije o izgradnji i eksploataciji gasa za istočnu gasnu konekciju ne bi bio niti je međunarodni ugovor u smislu tog zakona na nivou BiH, nego se primjenjuje član 3.2 a) Ustava BiH i član 2, alineja 1, Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima Republike Srpske i Srbije”, naglašava Blagojević.

Dugogodišnja opstrukcija

Podsećanja radi, Republika Srpska već godinama pokušava da izgradi gasovod koji bi išao trasom od Inđije (Srbija), preko Mačvanskog Prnjavora, koji je takođe u Srbiji, a u Republiku Srpsku ušao kod Bijeljine i dalje išao prema Doboju, Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu. Мeđutim, taj projekat sa nivoa Bosne i Hercegovine konstantno se opstruiše.

Trenutno, odluka o pregovorima sa Srbijom prošla je Savet ministara BiH ali Denis Bećirović i Željko Komšić, bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH, već su se izjasnili da neće dati podršku tom projektu – sve dok se ne usvoji Zakon o gasu BiH, na koji Republika Srpska ne pristaje.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti