Republika Srpska se okreće solarnoj energiji

Prvi kilovati iz najveće solarne elektrane na Balkanu, čijom izgradnjom kod Trebinja Eletroprivreda Republike Srpske započinje nekoliko projekata obnovljivih izvora energije, “potećiće” za dve godine.

Solarna elektrana, koju će Elektroprivreda Republike Srpske graditi na Zubačkom platou kod Trebinja zauzimaće više od 120 hektara zemljišta, prema planu će imati instalisanu snagu 72,92 megavata, a procenjena vrednosti je oko 100.790.000 maraka, pišu Nezavisne novine.

Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane Tebinje 1, koja će na mreži biti za dve godine juče su potpisali direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović i izvršni direktor za investicije i razvoj ove kompanije Jovica Vlatković sa ministrom energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem zaključen je na period od 50 godina.

"Mi cenimo da ćemo na ovaj način dati jedan novi doprinos razvoju energetskih aktivnosti u Republici Srpskoj u skladu sa našom Strategijom za razvoj, koju je usvojila Narodna skupština RS, a predviđa da do 2035. bude izgrađeno mnoštvo novih energetskih objekata, među kojim je i ovaj solarni park na području grada Trebinja", pojasnio je ministar Đokić.

U narednih šest meseci biće okončane sve pripreme, da se razradi ovaj model i definišu uslovi finansiranja, pa se kreće u izgradnju koja će biti okončana 2022. godine, od kada će solarna elektrana početi ostvarivati prihode.

"Od dela prihoda će biti plaćana i koncesiona naknada, od koje će 500.000 maraka ići u budžet grada Trebinja, tako da će od rada elektrane ovaj grad ubirati prihode 50 godina – 95% naknada lokalnoj zajednici, a 5% Budžetu Republike Srpske, u koji se planira inkasirati pet miliona maraka", naveo je dalje minister Đokić.

Napominjući da je ovo dobar model izdvajanja sredstava za lokalne zajednice, Đokić navodi da će ovaj projekat angažovati i građevinsku operative sa ovog područja, na osnovu čega će velike benefite imati i cela Hercegovina, što pokazuje i visok nivo odgovornosti vlasti Republike Srpske.

Ova elektrana će, zajedno sa planiranim energetskim objektima, ali i onim koji su u izgradnji, poput HE Dabar, vetroelektrane Grebak kod Nevesinja, koje će se početi graditi u novembru i drugim planiranim investicijama, biti veliki zamajac razvoja Hercegovine i pomoć održivom životu u tim krajevima.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je potvrdio da je ova kompanija uvek bila na fonu ravopravnog razvoja cele Hercegovine, pa se, pored trebinjske, očekuje izgradnja i solarnih i vetroelektrana, ali i hidroelektrana u Ljubinju, Nevesinju i Berkovićima.

"Mi smo opredeljeni da gradimo nove objekte iz obnovljivih izvora i ovo je jedan od tih objekata koji gradimo pored HE Dabar i započetog ugovora za tri hidroelektrane Bistrica, vetroparka Hrgud i hidroenergetskog sistema Gornja Drina, a sve u cilju razvoja Hercegovine. Nastojanjima da se okrećemo obnovljivim izvorima", napomenuo je Petrović.

U tom kontekstu, pored ove, planiraju se i nove solarne elektrane. Pre nekoliko dana Regulatorna agencija za energetiku na državnom nivou odobrila je novi, prošireni okvir za izgradnju solarnih elektrana i vetroparkova, na osnovu čega se već priprema dalja dokumentacija.

"Mi ćemo u narednom periodu i ostalu pripremljenu dokumentaiju inicirati prema vladi, kako bismo dobili dodatne koncesije za nove solarne elektrane poput Ljubinja i Trebinja 2 ili Trebinja 3, sa svim benefitima koj one daju", objasnio je Petrović, ističući da će Trebinje 1 davati benefite s obzirom na proizvodnju od 100 gigavat časova energije godišnje, na osnovu kojih slede i izdvajanja lokalnoj zajednici, ali i zapošljavanja ljudi.

Do samog potpisivanja ugovora urađen je veliki posao, u kome su određene površine i istražni radovi za novu elektanu, te rešeni imovinski odnosi, nakon čega je urađen idejni projekat, koji je i revidiran, pa je usledio ugovor sa gradom Trebinjem, a onda su se rešavale mogućnosti priključka na mrežu, tako da sledi dobijanje urbanističko tehničkih i lokacijskih uslova.

U narednih se šest meseci, kako dodaje, očekuje i dobijanje građevinske dozvole i izrada modela solarne elektrane, a onda se kreće i u konkretnu gradnju. Ovo će biti najveća solarna elektrana na Balkanu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Izgradila sam kucu u opstina Gradiska u RS. Moje pitanje je: Imam li pravo da instaliram solarne panele? Gdje da se obratim?
    Hvala unaprijed

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.