Retrospektiva događaja vezanih za energetsku krizu u proteklih nedelju dana

Predstavljamo vam retrospektivu događaja vezanih za energetku krizu u celom svetu u proteklih nedelju dana. U tekstu možete pročitati u kratkim crtama na koji način se države celog sveta bore sa trenutnom energetskom krizom.

Pakistanska električna mreža je pala zbog fluktuacija napona, ostavljajući oko 220 miliona ljudi bez struje ceo dan. To je bio treći skoro potpuni kvar mreže u Južnoj Aziji u poslednja tri meseca, piše World Economic Forum.

Dvostranačka grupa američkih poslanika predstavila je rezoluciju o ukidanju suspenzije uvoznih carina na solarne panele iz četiri zemlje jugoistočne Azije od strane predsednika Džoa Bajdena. Uvođenje ovih carina su imale za cilj da podrže domaće proizvođače solarne energije, koji se bore da se takmiče sa jeftinijim panelima napravljenim u inostranstvu.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa ja izjavio da njegova vlada planira da uvozi struju i da dobija više energije iz obnovljivih izvora, prenosi Al Džazira. To dolazi usred produžene energetske krize koja je uzrokovala česte nestanke struje u zemlji.

Objavljeni su planovi za drugu veliku fabriku za proizvodnju vodonika u Nemačkoj. Postrojenje od milijardu evra koristilo bi solarne parkove za pretvaranje obnovljive energije u vodonik.

Borba protiv energetskog siromaštva

Južna Koreja namerava da udvostruči vaučere za korišćenje energenata kako bi pomogla siromašnijim porodicama da se izbore sa visokim troškovima grejanja usred dugotrajnog zahlađenja. Ministri vlade Južne Koreje su bili složni u mišljenju da je povećanje računa neizbežno zbog skoro desetostrukog rasta globalnih cena prirodnog gasa od 2021.

Italija planira da preispita i proširi postojeće mere pomoći čiji je cilj da pomognu porodicama i firmama da se izbore sa visokim cenama energenata. Takođe razmatra mere za podsticanje uštede na računima za korišćenje električne energije i grejanja, rekao je ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti.

Zvaničnici Argentine su objavili da su dogovorili ugovor vredan 540 miliona dolara za proširenje gasovoda za prirodni gas i infrastrukture povezane sa basenom Vaka Muerta u zemlji. Ogromna formacija škriljaca smatra se ključnom za nastojanje Argentine da razvije svoju ekonomiju dok istovremeno smanjuje oslanjanje na skupe uvozne energente.

Nacionalna mreža Velike Britanije zatražila je paljenje elektrana na ugalj kao zimsku nepredviđenu meru, jer hladno vreme povećava potražnju za električnom energijom.U Velikoj Britaniji na snagu je stupio i podsticaj koji ima ulogu da se kupcima koji na štedljiv način koriste energente dodatno smanje računi za njihovo korišćenje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.