Revolucija u proizvodnji baterija – punjenje od nuklearnog otpada

Američki startup NDB predstavio je bateriju izrađenu od nuklearnog otpada koja bi mogla da traje i do 28.000 godina. Snaga nano-dijamantske baterije potiče od radioaktivnih izotopa koji se koriste u nuklearnim reaktorima.

Startup NDB sa sedištem u Kaliforniji predstavio je bateriju koja koristi nuklearni otpad i, kako se porcenjuje, trajaće do 28.000 godina.

Snaga nano-dijamantske baterije potiče od radioaktivnih izotopa, koji se koriste u nuklearnim reaktorima.

Njegovo radioaktivno jezgro je zaštićeno višeslojnim sintetičkim dijamantima, materijalom koji spade u one koje je najteže oštetiti ili razbiti. Energija se apsorbuje u dijamantu neelastičnim sudarima, koji se koriste za proizvodnju električne energije.

Iz ove američke kompanije kažu da će se baterija moći koristiti za napajanje uređaja i mašina bilo koje veličine, od aviona i raketa do električnih vozila i pametnih telefona.

Nima Golsharifi, izvršni direktor i suosnivač NDB-a, rekao je da su „kao članovi društva, izuzetno zabrinuti za dobrobit planete i usredsređeni na smanjenje klimatskih promena, kako bi zaštitili našu planetu za buduće generacije”.

„NDB baterijom postigli smo masivan, revolucionarni, tehnološki proboj – proizvodnja baterije koja nema emisije, koja traje hiljadama godina i zahteva samo pristup prirodnom vazduhu kako bi napajala uređaje,“ rekao je Golsharifi.

Iz kompanije poručuju da je razvoj prvog komercijalnog prototipa baterije trenutno u toku i da će biti dostupan kasnije ove godine.

Izvor: Energy Live News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.