Riječka rafinerija radi punim kapacitetom

Sigurnost snabdevanja tržišta gorivom nije ugrožena, jer Ina kontinuirano osigurava snabdevanje svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca. Gorivo ne uvozimo iz Mađarske, već, uglavnom, sopstvenom proizvodnjom u rafineriji doprinosimo stabilnosti snabdevanja tržišta, saopštila je Ina.

Proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka Ina obezbeđuje dovoljno benzina za domaće tržište. Što se tiče dizela, on se obezbeđuje delom iz sopstvene proizvodnje, a delom s mediteranskog tržišta. Sigurnost snabdevanja tržišta gorivom nije ugrožena, a kompanija ne zavisi od ruske nafte, saopštila je Ina.

Kompanija objašnjava da je da je razlog za izdavanje saopštenja zasnovan na velikom interesovanju javnosti za snabdevanje gorivom, kao i, kako se navodi, brojnim neproverenim i netačnim informacijama koje se iznose u javnosti.

Istina o derivatima iz Mađarske

Od ukupno prodanih količina derivata u 2021. godini, Ina je iz Mađarske uvezla samo 1,3 odsto, a trend je sličan i u ovoj godini. Istovremeno, Ina je izvezla u Mađarsku 0,7 odsto od ukupno prodanih količina derivata u 2021, kaže se u saopštenju.

Dakle, Ina se ne snabdeva derivatima iz Mađarske, kako se plasiralo u medijima proteklih dana od strane nekih analitičara, već, uglavnom, sopstvenom proizvodnjom u rafineriji doprinosi stabilnosti snabdevanja tržišta”, poručuju iz Ine.

U skladu s tim, dodaju iz Kompanije, potpuno je tržišno opravdano da se u određivanju cena prate kretanja derivata na mediteranskom tržištu, uz kretanje cena nafte Brent , kao i odnos kursa kune i dolara.

Riječka rafinerija u maksimalnom kapacitetu

Što se tiče tvrdnji o neophodnom pokretanju Rafinerije nafte Rijeka, u Ini kažu da ta rafinerija kontinuirano prerađuje naftu od marta, kada je završen redoviti remont i radi sa maksimalnim kapacitetom.

Sigurnost snabdevanja tržišta gorivom nije ugrožena „jer Ina kontinuirano osigurava snabdevanje svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca”.

Moguće je da u danima pre promena cena na pojedinim lokacijama dođe do pojačane potražnje za naftnim derivatima koja značajno premašuje uobičajene potrebe, što stvara pritisak na logističke i transportne kapacitete.

„U takvim situacijama kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, snabdeva kupce i maloprodajna mesta svim vrstama goriva, kako ne bi došlo do nestašice goriva ni na jednom maloprodajnom mestu”, zaključuju u Ini.

Izvor: Novi list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti