Riječka rafinerija – rumunski radnici traže svoje plate

Rumuni koji su angažovani na modernizaciji riječke rafinerije protestuju jer ih je austrijska kompanija Christof Industries Global Gmbh iz Graca, odnosno njihova ćerka firma JCR Chistof Services Srl iz Rumunije, ostavila bez zarada. INA kao odgovoran investitor uredno ispunjava sve svoje finansijske obaveze prema glavnom izvođaču radova i ni po kom osnovu nije odgovorna za novonastalu situaciju, poručuju iz ove kompanije.

Rumunski radnici angažovani kao podizvođači na mega projektu modernizacije riječke rafinerije, vrednom milijarde kuna, ostali su bez prebijene pare, nakon što im je austrijska kompanija, koja ih je uposlila preko rumunske agencije za zapošljavanje, prestala da isplaćuje zarade.

Najavljeno održavanje mirnog protesta ispred ulaza 2 Rafinerije Urinj, nezadovoljni radnici će, kako su rekli, organizovati da bi upozorili na situaciju u koju ih je dovela austrijska kompanija Christof Industries Global Gmbh iz Graca, odnosno njihova ćerka firma JCR Chistof Services Srl iz Rumunije.

Upravo ih je ova ćerka firma angažovala na poslovima u Ininoj rafineriji u Urinju preko rumunske agencije za zapošljavanje IGW Proiecte International Srl iz Bukurešta.

Radnici su istakli transparente s natpisom kojim traže da im se isplate njihove zaostale zarade.

Lanac neplaćanja

Situaciju u kojoj su se našli rumunski radnici opisao je riječki advokat Marko Hrstić, čiji je klijent rumunska agencija IGW Proiecte International Srl, koja se u ovom lancu neplaćanja našla na rubu bankrota.

„Klijent je jedan od podizvođača radova na Projektu modernizacije i nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, investitora Ina d.d, vredan oko četiri milijarde kuna. Nosilac projekta je trgovačko društvo KT- KINETICS TECHONOLOGY, sa sedištem u Italiji, Rim, Viale Castello della Magliana 27”, objašnjava Hrstić.

Financijske poteškoće jednog od glavnih podizvođača (CHRISTOF INDUSTRIES GLOBAL GmbH sa sedištem u Austriji, Grac), imaju, očekivano, reperkusije na njegovu ćerku firmu (JCR CHRISTOF SERVICES Srl sa sedištem u Rumuniji), sa kojom je AgencijAt u ugovornom odnosu kao podizvođač. Agencija za zapošljavanje je, bukvalno, pred bankrotom, a i brojni drugi podizvođači našli su se u teškoj financijskoj situaciji.

S obzirom da je Agencija za zapošljavanje po osnovu ugovora o ustupanju radnika svom naručiocu (JCR CRISTOF) ustupila veći broj kvalifikovanih radnika (preko 50), kao njihov poslodavac dužna je da im isplaćuje zarade, bez obzira da li joj naručilac plaća za ustupljene radnike.

Na ivici bankrota

Agencija je uspela delomično da namiri njihova potraživanja iz sopstvenih sredstava, uprkos tome što mu naručilac JCR CRISTOF nije isplatio nadoknade za ustupanje radnika, iako je to dovelo Agenciju do nelikvidnosti i, posledično, do ruba bankrota.

Svi ustupljeni radnici su rumunski državljani. Njihove porodice se nalaze u Rumuniji i zavise od njihovih primanja, što ih je dovelo do očajne situacije, zbog čega i izlaze u javnosti. Nadaju se da će INA d.d. kao investitor, a i KT-KINETICS TECHONOLGY Spa po principu tzv. „chain liabilty” da preuzmu odgovornost za svog podizvođača, a posledično, i njegove obveze.

Radovi po planu

Važno je naglasiti da ustupljeni radnici Agencije, uprkos navedenoj situaciji, sve vreme normalo odrađuju poslove za naručioca JCR CRISTOF na Projektu. To, zapravo, znači da Agencija finansira Projekt od državnog interesa, čiji je INA d.d. investitor. Osim rumunske agencije, u navedenoj nezahvalnoj situaciji nalaze se i drugi podizvođači.

U nizu svojih aktivnosti, agencija je dopisom preko punomoćnika obavestila INU kao investitora i KT-KINETICS TECHNOLOGY Spa kao nosioca projekta o predmetnoj situaciji, s pozivom na ubrzano rešavanje problema, s obzirom da se, osim opstanka agencije i njenih radnika, dovodi u pitanje realizacija Projekta vrednosti nekoliko milijardi kuna – ako ne u celosti, onda, barem, u ugovorenim rokovima (april 2023. godine).

S obzirom da Agencija nije dobila povratni odgovor od INE, niti od KT-KINETICS TECHNOLOGY Spa, ustupljeni radnici će u ponedeljak održati miran protest pred ulazom 2 Rafinerije Urinj, na javnoj površini, objasnio je situaciju advokat Marko Hrstić.

Ina: Ni na koji način nismo za ovo odgovorni

O najavi protesta radnika iz Rumunije oglasila se INA.

„Povodom najave protesta radnika kompanije IGW, kompanije Christof koja je, pak, podizvođač glavnog izvođača radova na projektu italijanskog KT-a, želimo da vas obavestimo da INA ni na koji način nije odgovorna za rešavanje njihovih problema.

Napominjemo da INA kao odgovoran investitor uredno ispunjava sve svoje finansijske obaveze prema glavnom izvođaču radova i očekuje da se novonastala situacija reši u što kraćem roku”, poručuju iz Ine.

Izvor: Novi list

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti