Električna vozila mogu biti veći proizvođači ugljenika od benzinaca

Rimac Grup nastavlja svoj uspon i postaje automobilski gigant

Hrvatski proizvođač električnih automobila Rimac Grup je prikupio 500 miliona evra novih investicija koje želi da uloži u svoju filijalu Rimac Tehnolodži. Ova filijala razvija i proizvodi komponente za električna i hibridna vozila visokih performansi za druge proizvođače automobile. Očekuje se da će nova investicija ubrzati transformaciju kompanije Rimac iz korena, od malog proizvođača vrhunskih električnih sportskih automobila ka automobilskom gigantu širokog spektra proizvodnje.

Hrvatska kompanija Rimac Grup je saopštila je da je prikupila 500 miliona evra (oko 537 miliona dolara) od investitora za razvoj kompanije. Najpoznatija je po svom električnom sportskom automobilu Nevera od 1.900 konjskih snaga. Među investitorima koji ulažu u kompaniju Rimac Group se nalaze kompanije kao što su  Goldman Saks, Porše i tehnološki fond koji savetuje japanski multinacionalni konglomerat SoftBank.

Nova runda finansiranja procenjuje vrednost kompanije Rimac na preko 2 milijarde evra.

Kompanija Rimac Grup je dospela prošle godine na naslovne strane svetskih medija, kada je pristala da preuzme kontrolni udeo u Bugatiju. Bugati je ultra-ekskluzivni francuski proizvođač automobile, koji je dugo bio deo Folcvagen grupe. Kao deo tog ugovora, poslovi u vezi sportskih automobila Bugatija i kompanije Rimac Grup su kombinovani u zajedničkom poduhvatu između Rimca i Poršea, podružnice VW. Pri tome kompanija Rimac ima 55% udela.

Rimac postaje automobilski gigant

Očekuje se da će nova investicija ubrzati transformaciju kompanije Rimac iz korena. Od malog proizvođača vrhunskih električnih sportskih automobila razvija se u automobilskog giganta širokog spektra proizvodnje. Nastaviće da proizvodi Neveru vrednu 2,4 miliona dolara preko zajedničkog preduzeća sa Poršeom, kao i niz novih modela za Bugati. Kompanija Rimac sada planira da usmeri veliki deo svog truda i veći deo svog svežeg kapitala na svoju filijalu Rimac Technolodži. Ona razvija i proizvodi komponente za električna i hibridna vozila visokih performansi za druge proizvođače automobila.

Kompanija Rimac Technolodži je već privukla nekoliko klijenata velikih proizvođača automobila — uključujući Ferari, Hjundai, Jaguar, Mercedes-Benz, Porše i Reno…

Rimac je rekao da će ovu novu kapitalnu infuziju iskoristiti za zapošljavanje 700 novih radnika, otvaranje niza novih kancelarija u Evropi i izgradnji nove zgrade u blizini Zagreba, koja bi bila novo sedište kompanije.

Taj novi centralni objekat će sledeće godine kad bude završen biti najveća zgrada u Hrvatskoj. Objekat će koji će uključivati proizvodni i magacinski prostor, kao i kancelarije i laboratorije, rekao je generalni direktor Mate Rimac novinarima.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti