RiTE Ugljevik – uskoro isporuka struje Slovencima

Zbog toga što dva meseca od presude prema kojoj je preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik obavezno da Elektrogospodarstvu Slovenije (EGS) isplati 131 milion maraka i isporučuje trećinu proizvedene električne energije, isporuka još nije počela, radnici RiTE su zabrinuti da će oni platiti cenu neizvršavanje te obaveze. U upravi RiTE uveravaju da će uskoro započeti sa isporukom struje Sloveniji i da zaposleni nemaju razloga za strah.

Pre dva meseca RiTE Ugljevik izgubila je spor sa Elektrogospodarstvom Slovenije, vrednosti od 67 miliona evra, odnosno oko 131 miliona maraka. Pored novčane odštete, RiTE je dužna da Slovencima isporučuje i jednu trećinu struje koju proizvede. Reč je o pravosnažnoj presudi koju je, po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju u periodu od 12. juna 2011. godine, pa do donošenja odluke, donelo Arbitražno veće u Beogradu.

Međutim, isporuka struje Slovencima još nije počela. Zbog toga su radnici RiTE zabrinuti da će oni platiti cenu neizvršavanja te obaveze.

Usmeravanje proizvedene struje

„Od donošenja pomenute presude preduzeće RiTE Ugljevik je bilo obavezno da proizvodi i isporučuje bilansirane količine električne energije, što je i činilo, dok je odlukama Elektroprivrede Republike Srpske ta energija usmeravana unutar sistema ERS-a, kao i na međunarodno tržište, a EGS-u nisu isporučivane obavezne količine električne energije“, istaknuto je u sindikalnoj Urgenciji za hitno rešavanje pitanja odnosa sa slovenačkim Elektrogospodarstvom.

Ovu urgenciju Sindikat RiTE uputio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru RS Radovanu Viškoviću, ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću, vršiocu dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luki Petroviću, kao i Sindikatu ERS-a.

U urgenciji naglašavaju da neće dozvoliti da finansijske obaveze, nastale zbog neisporučivanja jedne trećine električne energije EGS-u od donošenja presude, padnu na teret preduzeća.

Zatražili su od nadležnih da hitno pronađu model za rešavanje pitanja odnosa sa EGS-om, koji neće ugroziti stabilnost poslovanja RiTE Ugljevik.

Upozorenje sindikata

„Sindikalni odbor naglašava da je u prethodnom periodu redovno upozoravao nadležne institucije o ovom problemu i ukazivao na potrebu proaktivnog delovanja. Poslednji put smo pre dva meseca poslali dopis na koji nismo dobili nikakav odgovor, niti smo uvideli da je ostvaren napredak u rešavanju ovog pitanja“, upozoreno je u Urgenciji.

Smatraju da je neophodno hitno usaglašavanje stavova svih relevantnih institucija u RS kako bi otpočela isporuka jedne trećine električne energije.

Dodali su da su za opstanak preduzeća spremni da se bore svim raspoloživim sredstvima, s obzirom na to da ono obezbeđuje egzistenciju velikom broju radnika i njihovim porodicama.

Sindikalni odbor upozorava da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, Sindikalna organizacija zajedno sa oko 2.000 porodica biti prinuđena da preduzme sve raspoložive mehanizme u cilju očuvanja preduzeća koja obezbeđuje egizstenciju i hrani njihove porodice.

Uskoro isporuka struje Slovencima

S druge strane, u upravi RiTE uveravaju da će uskoro započeti sa isporukom struje Sloveniji i da zaposleni nemaju razloga za strah.

Vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Diko Cvijetinović ističe da uskoro kreću sa isporukom jedne trećine električne energije Slovencima.

„Pregovori su u toku i uskoro ćemo krenuti sa isporukom jedne trećine električne energije. Razumem zabrinutost radnika, ali razloga za strah nema jer mi, Matično preduzeće i Vlada činimo sve da to rešimo“, rekao je Cvijetinović.

Na pitanje šta je do sada kočilo otpočinjanje procesa isporuke struje Slovencima, Cvijetinović je rekao da nije ništa kočilo, da su od presude prošla dva meseca i da se to mora i tehnički i na drugi način pregovarati.

Izvor: Capital

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti