Robne rezerve nafte

Robne rezerve nafte: imamo li ih i koliko?

O tome gde smo danas po pitanju robnih rezervi nafte i naftnih derivata u Srbiji, ali i kako je ovo pitanje rešeno u EU, a kako u susednim zemljama, koje nisu članice EU u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Prošlonedeljna najava predsednika Belorusije, Aleksandra Lukašenka da naftovod “Družba” nekoliko dana neće transportovati sirovu naftu ka evropskim potrošačima izazvala je popriličnu pometnju na kontinentu ali i u Srbiji. Koja, inače, ne dobija naftu iz tog pravca.

Ova vest je u žižu javnosti dovela pitanje robnih rezervi nafte i naftnih derivate u Srbiji.

Pitanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata smatra se jednim od dva ključna merila za otvaranje pregovora sa EU u poglavlju 15 – Energetika.

Među preduslovima za ispunjavanje ovog merila je priprema detaljnog Akcionog plana za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama koje se odnose na obavezne rezerve nafte i naftnih derivata za 90 dana, u skladu sa Direktivom 2009/119 / EZ. Republika Srbija se obavezala da će primeniti Direktivu, koja uključuje obavezu održavanja minimalnog nivoa obaveznih rezervi nafte, najkasnije do 1. januara 2023. godine – u visini od 90 dana prosečnog dnevnog neto uvoza ili 61 dan prosečne dnevne potrošnje. Usvojenim zakonima Srbija se obavezala da rezerve za 25 dana dostigne do kraja 2020.

O tome gde smo danas po tom pitanju, koliko imamo rezervi nafte i naftnih derivate, ali i kako je ovo pitanje rešeno u EU, a kako u susednim zemljama, koje nisu članice EU u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Potpis za video: Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti