Roboti za bezbednu dekontaminaciju starih nuklearki

Engleska i Japan planiraju da koriste robote umesto ljudi, kako bi smanjili rizike po ljudsko zdravlje. U ovaj posao zajedničkog razvoja novih tehnologija za bezbednu dekontaminaciju starih nuklearnih postrojenja kao što su Fukušima u Japanu i Sellafield u Kumbriji ulažu 12 miliona funti. Istovremeno ova saradnja će omogućiti izučavanje energije fuzije, koja predstavlja oblik proizvodnje enektrične energije korišćenjem toplote iz nuklearnih reakcija.

Izgleda da će robotika zauzeti ključno mesto u poslovima koje čovek ne može da radi. Engleska i Japan planiraju da zajedno razvijaju robotske ruke velikog dometa, za dekontaminaciju lokacija Fukušima i Sellafield. Cilj projekta LongOps je da robote stavi u glavnu ulogu pri dekontaminaciji starih nuklearnih postrojenja, bez rizika po ljudsko zdravlje.

Tehnologija koja koristi robote opravdano je sve zastupljenija na lokacijama koje nisu bezbedne za ljude, kao što su Mars i stara nuklearna postrojenja.

Kao deo partnerstva od 12 miliona funti (16 miliona dolara), Engleska i Japan će raditi zajedno na zajedničkom razvoju novih tehnologija za bezbednu dekontaminaciju starih nuklearnih postrojenja kao što su Fukušima u Japanu i Sellafield u Kumbriji.

Isključivanje nuklearne elektrane dugotrajan je proces koji traje u proseku 50 godina. Projekat robotike, nazvan „LongOps“, imaće za cilj da robote stavi u glavnu ulogu u dekontaminaciji starih nuklearnih postrojenja bez rizika po ljudsko zdravlje.

Ujedinjeno Kraljevstvo za istraživanje i inovacije (UKRI), Uprava za nuklearnu dekontamonaciju Ujedinjenog Kraljevstva (NDA) i japanska Tokio Electric Pover Compani (TEPCO) finansiraće četvorogodišnju istraživačku saradnju. Robotske ruke velikog dometa koristiće se za razgradnju TEPCO-ovih Fukushima Dai-ichi reaktora u Japanu kao i na nuklearnim lokacijama Sellafield u Velikoj Britaniji. Nova tehnologija će doprineti tome da se dekontaminacija odvija na mnogo sigurniji i brži način.

Štaviše, saradnja će omogućiti Velikoj Britaniji i Japanu da pažljivije izuče energiju fuzije, koja predstavlja oblik proizvodnje enektrične energije korišćenjem toplote iz nuklearnih reakcija. Inovacije iz projekta će se, takođe, primeniti na nadogradnju, održavanje i demontažu fuzijskih uređaja.

Adrian Simper, direktor grupne strategije i tehnologije u NDA, izjavio je: „Robotika nam nudi nove načine da se izborimo sa našim složenim poslom bezbedno, sigurno i isplativo."

Kao što sve više i više vesti mogu da potvrde, robotika će zauzeti svoje mesto tamo gde ljudi ne mogu. Uzmimo na primer to da je dron ušao u černobiljski reaktor pre pet meseci, prvi put u poslednjih 33 godine, da bi prikupio podatke o uranijumu.

Izvor: Interesting Engineering

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti