Rosatom gradi prvu egipatsku nuklearku

I pored kašnjenja zbog korone ruski Rosatom do 2028. godine treba da u Egiptu izgradi prvu nuklearnu elektranu, NE El Dabaa na Sredozemnom moru. Rusija će Egiptu dati kredit u vrednosti od 85 % nuklearke a ruska strana će isporučivati nuklearno gorivo, obučiti lokalno osoblje elektrane a ugovorom je predviđena i izgradnja prvog modula suvog skladišta za istrošeno nuklearno gorivo.

Egipat i Rusija prilagodili su planove za izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane. Naravno, glavni razlog za prilagođavanje projekta izgradnje NE El Dabaa je pandemija korona virusa, što je usporilo pripremne radove.

Ugovor o izgradnji elektrane potpisan je još u novembru 2015. godine, a obe strane se nadaju da će ubrzo započeti glavna faza realizacije projekta ukupne vrednosti 30 milijardi dolara. Elektrana će imati četiri jedinice pojedinačne snage 1.200 MW. izveštava ruska novinska agencija TASS a prenosi Energetika-net.

Za finanisranje projekta Egipat i Rusija su sklopili ugovor o kreditu od 25 milijardi dolara, čime će se pokriti 85% predviđenih troškova, dok će za pokrivanje ostatka biti zadužen Egipat, koji se nada da će privući privatne ulagače.

Postrojenje će biti izgrađeno pokraj El Alameina, u blizini egipatske obale Sredozemnog mora, a radovi koje će izvoditi poznata ruska nuklearnoenergetska kompanija Rosatom trebali bi da budu dovršeni do 2028. godine. Elektrana će koristiti reaktore VVER-1200 ruske konstrukcije, a ruska strana će isporučivati nuklearno gorivo tokom celog očekivanog radnog veka postrojenja – od 60 godina. Isto tako, ruska strana će se pobrinuti za obuku osoblja elektrane i za radove na održavanju i servisiranju postrojenja 10 godina nakon početka rada svake pojedine jedinice. Konačno, ugovorom je predviđena i izgradnja prvog modula suvog skladišta za istrošeno nuklearno gorivo do 2028. godine.

Potrebna dozvola egipatskog nadležnog tela za područje nuklearne energije dobijena je u martu 2019. godine, a početak radova bio je predviđen za sredinu 2020. Rok je pomeren zbog pandemije.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti