Rosneft i BP će zajednički raditi na kontroli ugljenika i održivom razvoju

Da bi se prilagodili promenama koje zahteva globalna energetska tranzicija ruska naftna kompanija Rosneft i britanski naftni gigant BP dogovorili su zajednički cilj održivog razvoja - isporučivaće više energije sa manjim količinama ugljenika.

Ruska naftna kompanija Rosneft i britanski naftni gigant BP potpisali su sporazum o podršci upravljanju ugljenikom i aktivnostima održivog razvoja, objavio je BP u četvrtak u saopštenju.

Kompanije su se složile da sarađuju u identifikovanju i razvoju novih rešenja i programa sa niskim udelom ugljenika, koji će podržati njihove zajedničke ciljeve održivosti „na osnovu njihovog dugogodišnjeg partnerstva i uzimajući u obzir duboke promene koje oblikuju globalnu energetsku tranziciju kako bi se isporučilo više energije sa manje ugljenika“.

Takođe će udružiti snage u usklađivanju sa razvojem industrijskih metodologija i standarda o upravljanju ugljenikom, uključujući inicijative za smanjenje metana i aplikacije za energetsku efikasnost, a u cilju povećanje održivog razvoja obe kompanije.

Kompanije će zajednički proceniti nove projekte koji predviđaju upotrebu obnovljivih izvora energije (OIE), mogućnosti za hvatanje, korišćenje i skladištenje ugljenika (CCUS), kao i razvoj vodonika, saopšteno je iz BP.

„Kompanije nameravaju da zajedno rade na pronalaženju rešenja sa niskim udelom ugljenika, uključujući razvoj naprednih goriva, kao i na proceni potencijala za razvoj prirodnih šumskih zasada i za trgovanje kreditima za nadoknadu šumskih ugljenika. Kompanije će sarađivati na projektima održivog razvoja i socijalnim ulaganjima, uključujući biodiverzitet “, dodaje se u saopštenju. 

„U obe kompanije verujemo u snagu partnerstva i radujemo se što ćemo okupiti najbolje od Rosnjefta i BP-a kako bismo razvili rešenja sa niskim udelom ugljenika i smanjili emisije“, rekao je glavni izvršni direktor BP-a Bernard Loonei.

Izvor: Anadolu Agency

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti