Rosnjeftova rafinerija u Nemačkoj ostaje pod kontrolom vlade u Berlinu

Berlin je stavio pod nadzor aktivnosti ruskog naftnog giganta Rosnjefta koji upravlja mnogim rafinerijama u Nemačkoj, sa ciljem da se „obezbedi” snabdevanje energentima.

Nemačka vlada produžiće svoje starateljstvo nad velikom rafinerijom nafte koja je u većinskom vlasništvu ruske državne naftne kompanije Rosnjeft za još šest meseci, potvrdilo je u petak nemačko ministarstvo ekonomije agenciji DPA.

Vlada planira da navede bezbednosne interese u proširenju svoje kontrole nad podružnicama Rosnjefta Rosnjeft Deutschland i RN Refining & Marketing, rečeno je u ministarstvu za DPA.

Rafinerija PCK, koja se nalazi u istočnom gradu Švedu na granici sa Poljskom, snabdeva gorivom veći deo severoistočne Nemačke.

Starateljstvo, koje je trebalo da istekne krajem ovog meseca, sada će trajati do 10. marta 2024. godine.

Mihael Kelner, visoki zvaničnik u Ministarstvu ekonomije, rekao je da je Nemačka bila u bliskom kontaktu sa susednom Poljskom u vezi sa merama za obezbeđivanje snabdevanja energijom.

„Lokacija je konsolidovana poslednjih meseci. Nije bilo uskih grla u snabdevanju“, rekao je Kelner.

On je dodao da Vlada izlazi sa paketom za rešavanje budućnosti rafinerije i obezbeđivanje radnih mesta u njoj.

Nemačka vlada preuzela je kontrolu nad rafinerijom u septembru 2022. usred strogih sankcija protiv ruskih kompanija nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Rafinerija je prvobitno bila namenjena za preradu uvezene ruske nafte isporučene cevovodom, ali je od tada preusmerena prvenstveno na preradu nafte uvezene iz Kazahstana koja se isporučuje preko luka na Baltičkom moru.

Rosnjeft je bezuspešno pokušao da ospori starateljstvo na sudu.

Izvor SEbiz.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti