Rublja rasplamsala ekonomski rat sa Zapadom

Države koje od Rusije kupuju gas ubuduće će svoje račune morati da plaćaju u rubljama. Ova mera, nastala kao reakcija na zamrzavanje ruske imovine na Zapadu, koju je predsednik Rusije Vladimir Putin obelodanio prošle srede na sednici Vlade, shvaćena je medju zvaničnicima članica EU kao eskalacija ekonomskog rata.

Rusija više ne prihvata plaćanja gasa u evrima ili dolarima. Ova mera se u prvom planu odnosi na takozvane „neprijateljske države“ među kojima su sve članice EU, SAD, Kanada i Velika Britanija. Putin je ruskoj centralnoj banci i Vladi dao rok od sedam dana za uvođenje odgovarajućeg sistema plaćanja.

Putin je istakao da je ta mera reakcija na zamrzavanje ruske imovine na Zapadu. On je naglasio da će isporuka gasa i dalje biti u potpunosti zagarantovana, ali da je plaćanje ruske robe u stranoj valuti izgubilo smisao.

Neočekivani udarac Rusije

Nemački ministar privrede Robert Habek nazvao je ovu odluku „kršenjem ugovora“. Nemačka će sada sa svojim evropskim partnerima razgovarati o mogućem odgovoru, rekao je nemački ministar i dodao da je reč o novom dokazu da Rusija nije stabilan partner.

„Za snabdevanje gasom postoje dugoročni ugovori – u dolarima“, kaže ekonomista Jens Sudekum sa Univerziteta Hajnrih Hajne iz Dizeldorfa. Zato je, prema mišljenu ovog stručnjaka, zahtev za plaćanje u rubljama jasno kršenje ugovora. „Ovo je eskalacija ekonomskog rata“, ocenio je Sudekum za novinsku agenciju Rojters, inače član naučnog savetodavnog odbora nemačkog Ministarstva privrede, dodajući da je „malo ko očekivao ovaj udarac sa strane.“

Zapad će sada morati da reaguje na neki način. „Embargo na uvoz energenata iz Rusije sada je postao izvesniji. Ako bi Zapad udovoljio ruskom zahtevu, morao bi da prekrši vlastite sankcije, zato što bi navedene zemlje, kupci gasa i nafte iz Rusije, morale da traže rublje od ruske centralne banke. Pošto je to, zapravo, sankcionisano, realizacija nije moguća „, objasnio je Sudekum.

„Putin, pre svega, šalje politički signal“, objašanjava Ralf Umlauf, analitičar nemačke banke Landesbank Hesen-Tiringen i dodaje da je takav potez, verovatno, odgovor na sankcije koje je uveo Zapad.

Nove mere bi ojačale nacionalnu valutu

Ruska vlada je već početkom meseca odlučila da vlastite finansijske obaveze prema „neprijateljskim državama“ podmiruje samo u rubljima – to uključuje i Ukrajinu, Švajcarsku i Japan. „Putinova mera podržava nacionalnu valutu“, rekao je Umlauf. „Ako se ubuduće gas ne bude plaćao u američkim dolarima ili evrima, to će naravno podržati rublju, jer će biti tražena.“

To bi, takođe, moglo koristiti uzdrmanom ruskoj privredi. U kojoj meri je likvidnost na tržištu rublja trenutno dovoljna za plaćanje svih računa za gas u ruskoj valuti, teško je reći, dodao je Umlauf. „Tržište ne bi trebalo da bude posebno veliko, jer su ga napustile, praktično, sve zapadne zemlje.“

Ipak, ruska centralna banka bi teoretski mogla neograničeno da štampa rublje i prodaje ih zemljama kupcima gasa u zamenu za devize, iako je kurs pod znakom pitanja. „Ruska centralna banka će pronaći način da to pokrene“, smatra Umlauf.

Inače, već i sama Putinova najava odmah je rezultirala jačanjem ruske valute, koja je od početka rata u Ukrajini bila pod ogromnim pritiskom i pala na istorijski  minimum. U popodnevnim satima 23. marta, rublja je privremeno porasla za 5,5 odsto, u odnosu na američki dolar.

Vrednost valute se povećala na način sličan onom kao kada bi centralna banka intervenisala na deviznom tržištu – što trenutno nije u mogućnosti da učini zbog zapadnih sankcija. Kada centralna banka kupuje vlastitu valutu, ona povećava potražnju i smanjuje ponudu na tržištu, a time se povećava kurs.

Sankcije ruskoj energetici bi izazvale tržišni kolaps

Istovremeno, Rusija je u sredu upozorila Zapad i na bojkot nafte i gasa. Globalno tržišta nafte i gasa bi kolabiralo ako bi se Rusiji uvele opsežne sankcije u energetskom sektoru, rekao je potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak. „Rusija je najveći izvoznik nafte na tržištu. U sektoru nafte na globalnom tržištu trenutno postoji nestašica od oko milion barela dnevno.“ Novak je, takođe, rekao da Evropi preti nestašica dizela i da su zalihe na najnižem nivou od 2008. godine.

Evropska unija razmatra nove sankcije Rusiji zbog Putinovog rata protiv Ukrajine. Međutim, ministri spoljnih poslova EU nisu postigli konsenzus o tome. SAD i Velika Britanija, koje su manje zavisne od snabdevanja iz Rusije, već su najavile nove mere u naftnom biznisu

Izvor: seebiz.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti