Rudari FBiH ponudili sporazum Elektroprivredi

Rudari nude sporazum Elektroprivredi BiH, kako bi se prevazišlo trenutno stanje i započela proizvodnja uglja u rudnicima u sastavu Koncerna. Sindikalci tvrde da nije tačno da sui m plate povećane I od Vlade FBiH i Ministarstva industrije sindikalci traže da ispitaju stepen odgovornosti uprava Elektroprivrede i rudnika uglja za stanje u koje su dovedeni rudnici.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH danas je najavio da će na adresu Elektroprivrede BiH uputiti predlog sporazuma, kojim bi se prevazišlo trenutno stanje i započela proizvodnja uglja u rudnicima u sastavu Koncerna.

Oni su dva dana protestvovali u Sarajevu, međutim, odlučili su da se štrajk prekine, ali da se proizvodnja obustavi.

Sve staro

Prema rečima Sinana Husića, predsednika Sindikata, od Vlade FBiH i Ministarstva industrije očekuje se da ispitaju stepen odgovornosti uprava Elektroprivrede i rudnika uglja za stanje u koje su dovedeni rudnici.

„Imamo priliku da potpisivanjem sporazuma između EP BiH i Sindikata danas u toku dana dođe do pokretanja proizvodnog procesa u svim rudnicima uglja. U slučaju da se to ne desi, onda ovaj radnički neposluh ostaje na snazi i postoje ogromni izgledi da se protestni skup, ako se tako procijeni na nivou svih organa sindikata, ponovi”, kazao je Husić, piše Capital.ba.

Istakao je da su predstavnici sindikata umorni od pojašnjavanja da nije tačno da se novim pravilnicima o radu i radnom učinku, koji je EP BiH pustila u primenu, plata rudara povećava.

„Pravilnik o radu, koji je na snazi, usklađen je s kolektivnim ugovorom. Njime imate utvrđenu visinu osnovne plate od 850 KM. Novim pravilnikom o radu Elektroprivreda kopaču u jami određuje osnovnu plaću od 570 KM. A onda imate pravilnik o radnom učinku, koji je brutalan, jer svu odgovornost za neostvaren proizvodni rezultat dodeljuje radniku”, pojasnio je Husić.

Zbog obustave rada Rudnika Kreka, nedostatka uglja u TE Tuzla i mogućnosti da oko 120.000 stanovnika Tuzle i Lukavca bude suočeno s redukcijama u isporuci toplotne i električne energije, iz Sindikata najavljuju da će iskazati punu spremnost da dogovor o prekidu radničke neposlušnosti bude prekinut već danas.

Imamo obavezu

„Sporazum bi značio pokretanje proizvodnje. Mi nemamo nameru dovesti građane u bezizlaznu situaciju. Imamo i mi obavezu da budemo odgovorni prema njima, jer smo i na svojoj koži u proteklih nekoliko dana osetili njihovu podršku”, kazao je Husić.

Možemo pregovarati

Husić kaže da se u zahtevu da minimalna plata u rudnicima iznosi 1.000 KM može razgovarati, prenosi Avaz.

„Pre dve godine, kad je predstavljen, takav zahtev je možda bio i preambiciozan i nerealan. Ali, kad analiziramo sve što se dešavalo i rast cena osnovnih životnih namirnica, danas je potpuno objektivan”, dodao je Husić.

Izvor: Capital.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti