Rudno blago Srbije – kako ga pametno iskoristiti?

Koliko bi rudarenje jadarita i proizvodnja litijuma ugrožavala životnu sredinu u okolini Loznice, koliko smo zapravo bogati „rudnim blagom“, umemo li njime pametno da gazdujemo, a da ne ugrozimo životnu sredinu tema je današnje „Energije Sputnjika“ u kojoj Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za geološka istraživanja Predragom Mijatovićem, zamenikom direktora Geološkog zavoda Srbije.

Malo-malo pa čujemo, uglavnom od političara, da je Srbija bogata „rudnim blagom“, da raspolaže značajnim količinama različitih metala i nemetala. Procenjuje se da oko dva odsto BDP-a Srbije pripada rudarskom sektoru, s tim što oko 90 odsto čine energetske mineralne sirovine (ugalj, nafta i prirodni gas) i bakar kao metalična mineralna sirovina.

Od metala najzastupljenija je eksploatacija bakra, olova, cinka, srebra i zlata.

Ovi resursi zanimljivi su i inostranim rudarskim kompanijama, koje veoma aktivno istražuju po Srbiji tražeći „rudno blago“. Bakar, sa svojim starim i novopotvrđenim rezervama i delatnostima nekadašnjeg RTB Bor, čiji je sada vlasnik kineski „Ziđin“ već godinama je u središtu pažnje političara, stručne javnosti, ali i građana, zbog ekonomskog potencijala ali i sve većih zahteva po pitanju zaštite životne sredine u rudarskom sektoru.

Koliko bi rudarenje jadarita i proizvodnja litijuma ugrožavala životnu sredinu u okolini Loznice ključno je pitanje vezano i za projekat rudarske kompanije, koliko smo zapravo bogati „rudnim blagom“, umemo li njime pametno da gazdujemo, a da ne ugrozimo životnu sredinu tema je današnje „Energije Sputnjika“ u kojoj Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za geološka istraživanja Predragom Mijatovićem, zamenikom direktora Geološkog zavoda Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti