EPS nove kapacitete

Rumuni popravljaju prelivnu branu na HE Đerdap I

Rumunska Hidroelektrika raspisala je tender za popravku prelivne brane na HE Đerdap I, koja je je posebno važan deo konstrukcije u pogledu bezbednosti objekta na Dunavu.

Hidroelektrika, rumunska državna kompanija, koja je jedan od najvećih proizvođača električne energije u ovoj zemlji, pokrenula je u sredu u elektronskom sistemu javnih nabavki (SEAP) javni tender za projektovanje i izvođenje radova na prelivnoj brani HE Đerdap I. Procenjena vrednost ugovor je 58,14 miliona leva (11,96 miliona evra), bez PDV-a, a rok za podnošenje ponuda je 7. decembar, prenosi Serbia Energy pisanje portal Profit.ro.

Radovi na HE Đerdap I trabali bi biti završeni u roku od tri godine od potpisivanja ugovora sa pobednikom tendera.

„Hidroelektrika je 28. oktobra 2020. godine u elektronskom sistemu javnih nabavki pokrenula javni tender za projektovanje i realizaciju dodatnih mera zaštite prelivne brane Đerdap I. Vrednost ugovora tipa „ključ u ruke“ procenjena je na 58,14 miliona leva (evra), bez PDV-a, a krajnji rok za podnošenje ponuda je 7. decembar“, navodi kompanija.

Smešten nizvodno od brane, preliv na HE Đerdap I je posebno važan deo konstrukcije u pogledu bezbednosti objekta na Dunavu. Sa tehničke tačke gledišta, realizacija projekta je neophodna u sprečavanju rizika od dodatnih oštećenja preliva, navodi kompanija.

„Korito Dunava je pretrpelo morfološke promene u određenim oblastima, što pokazuju i merenja vršena tokom dužeg vremenskog perioda. Potrebu za popravkom konstrukcije, koja je u funkciji preko 48 godina, ustanovila je rumunsko-srpska komisija dva partnera koji zajednički upravljaju hidroenergetskim sistemom Đerdap I. Strane su odlučile da projekat treba da sprovodu oba korisnika u svojoj zoni odgovornosti“, izjavio je Bogdan Badea, predsednik Izvršnog odbora Hidroelektrike.

Glavni radovi koje treba izvesti odnose se na podvodno čišćenje i pripremu temelja, izradu paravana od perforiranih stubova, izradu paravana sa čeličnim elementima, montiranje horizontalne metalne konstrukcije i radove na betoniranju između paravana i preliva.

Projekat će se izvoditi „na vodi i pod vodom“, a uključuje, između ostalog: vodeni transport, utovar i istovar građevinskog materijala, ronilačke građevinske radove, podvodno izlivanje betona, obradu metala i podvodnu montažu, prenosi News.ro.

„Procenjujem da su radovi za koje je raspisan tedner apsolutno neophodni i posebno složeni: realizacija uključuje upotrebu specijalnih instalacija, kao što je samopodižuća platforma, i uključivanje specijalizovane radne snage, u kojoj je značajno učešće građevinskih ronilaca. Želimo da radovi na Đerdap I budu završeni u roku od tri godine od potpisivanja ugovora sa pobednikom tednera, čime ćemo doprineti povećanju sigurnosti najvažnijeg objekta u portfoliju naše kompanije“, dodaje Badea.

Hidroelektrika je vodeći proizvođač električne energije u Rumuniji i glavni je pružalac tehnoloških usluga u nacionalnom energetskom sistemu. Kompanija ima u funkciji više od 209 hidroelektrana ukupne instalisane snage 6.482 MW.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti