EPS nove kapacitete

Rumuni popravljaju prelivnu branu na HE Đerdap I

Rumunska Hidroelektrika raspisala je tender za popravku prelivne brane na HE Đerdap I, koja je je posebno važan deo konstrukcije u pogledu bezbednosti objekta na Dunavu.

Hidroelektrika, rumunska državna kompanija, koja je jedan od najvećih proizvođača električne energije u ovoj zemlji, pokrenula je u sredu u elektronskom sistemu javnih nabavki (SEAP) javni tender za projektovanje i izvođenje radova na prelivnoj brani HE Đerdap I. Procenjena vrednost ugovor je 58,14 miliona leva (11,96 miliona evra), bez PDV-a, a rok za podnošenje ponuda je 7. decembar, prenosi Serbia Energy pisanje portal Profit.ro.

Radovi na HE Đerdap I trabali bi biti završeni u roku od tri godine od potpisivanja ugovora sa pobednikom tendera.

„Hidroelektrika je 28. oktobra 2020. godine u elektronskom sistemu javnih nabavki pokrenula javni tender za projektovanje i realizaciju dodatnih mera zaštite prelivne brane Đerdap I. Vrednost ugovora tipa „ključ u ruke“ procenjena je na 58,14 miliona leva (evra), bez PDV-a, a krajnji rok za podnošenje ponuda je 7. decembar“, navodi kompanija.

Smešten nizvodno od brane, preliv na HE Đerdap I je posebno važan deo konstrukcije u pogledu bezbednosti objekta na Dunavu. Sa tehničke tačke gledišta, realizacija projekta je neophodna u sprečavanju rizika od dodatnih oštećenja preliva, navodi kompanija.

„Korito Dunava je pretrpelo morfološke promene u određenim oblastima, što pokazuju i merenja vršena tokom dužeg vremenskog perioda. Potrebu za popravkom konstrukcije, koja je u funkciji preko 48 godina, ustanovila je rumunsko-srpska komisija dva partnera koji zajednički upravljaju hidroenergetskim sistemom Đerdap I. Strane su odlučile da projekat treba da sprovodu oba korisnika u svojoj zoni odgovornosti“, izjavio je Bogdan Badea, predsednik Izvršnog odbora Hidroelektrike.

Glavni radovi koje treba izvesti odnose se na podvodno čišćenje i pripremu temelja, izradu paravana od perforiranih stubova, izradu paravana sa čeličnim elementima, montiranje horizontalne metalne konstrukcije i radove na betoniranju između paravana i preliva.

Projekat će se izvoditi „na vodi i pod vodom“, a uključuje, između ostalog: vodeni transport, utovar i istovar građevinskog materijala, ronilačke građevinske radove, podvodno izlivanje betona, obradu metala i podvodnu montažu, prenosi News.ro.

„Procenjujem da su radovi za koje je raspisan tedner apsolutno neophodni i posebno složeni: realizacija uključuje upotrebu specijalnih instalacija, kao što je samopodižuća platforma, i uključivanje specijalizovane radne snage, u kojoj je značajno učešće građevinskih ronilaca. Želimo da radovi na Đerdap I budu završeni u roku od tri godine od potpisivanja ugovora sa pobednikom tednera, čime ćemo doprineti povećanju sigurnosti najvažnijeg objekta u portfoliju naše kompanije“, dodaje Badea.

Hidroelektrika je vodeći proizvođač električne energije u Rumuniji i glavni je pružalac tehnoloških usluga u nacionalnom energetskom sistemu. Kompanija ima u funkciji više od 209 hidroelektrana ukupne instalisane snage 6.482 MW.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti