Rumunija: Evropska komisija odobrila izgradnju dva nova bloka u NE Černavoda

Projekat izgradnje trećeg i četvrtog bloka rumunske nuklearne elektrane Černavoda dobio je pozitivno mišljenje Evropske komisije u pogledu tehničkih aspekata i nuklearne bezbednosti. Procenjuje se da će se sa četiri nuklearne jedinice koje rade u Rumuniji izbeći emisija od 20 miliona tona CO2 godišnje i otvoriti više od 19.000 radnih mesta.

Rumunska državna kompanija Nuclearelectrica objavila je pozitivan stav Evropske komisije u vezi sa projektom blokova 3 i 4 u NE Černavoda, na osnovu člana 41. Ugovora o osnivanju Evropske zajednice za atomsku energiju (Evroatom) – Ugovora o Evroatomu. Projektom upravlja projektna kompanija Energonuclear, u potpunom vlasništvu nacionalne kompanije Nuclearelektrica.

Dokument dostavljen 1. jula 2024. odražava procenu koju je sprovela Evropska komisija – Generalni direktorat za energetiku, u vezi sa tehničkim i nuklearnim bezbednosnim aspektima projekta. Prema Ugovoru o Evroatomu, programeri nuklearnih projekata su obavezni da obaveste Evropsku komisiju o planiranim investicijama i pokažu usklađenost sa najvišim standardima nuklearne bezbednosti. Energonuclear je obavestio Komisiju u vezi sa projektom bloka 3 i 4 u maju 2023. godine.

U skladu sa ciljevima Ugovora o Evroatomu

Dobijeno gledište je rezultat detaljnih analiza informacija koje je pružila rumunska strana, posete lokaciji NE Černavoda i tehničkih diskusija održanih u periodu od 13 meseci. Prema oceni Komisije, projekat završetka izgradnje blokova 3 i 4 u NE Černavoda je u skladu sa ciljevima Ugovora o Evroatomu.

Ova pozitivna ocena praćena je uobičajenim preporukama za ovakve projekte, koji imaju za cilj pravilnu primenu principa Evroatoma u implementaciji i tokom trajanja projekta. Preporuke će implementirati programer projekta u narednim fazama.

Ubrzan rumunski nuklearni program

„Usvajanje pozitivnog stava Evropske komisije je potvrda naše posvećenosti tehničkoj izvrsnosti i nuklearnoj bezbednosti. Oduševljeni smo ovim značajnim napretkom i uvereni smo da će projekat blokova 3 i 4 u NE Černavoda odlučujuće doprineti energetskoj bezbednosti i održivosti Rumunije. Tim Nuclearelectrica je spreman da sprovede preporuke Komisije i uspešno krene napred u narednim fazama projekta. Takođe zahvaljujemo Ministarstvu energetike na njegovim marljivim naporima da se ubrza rumunski nuklearni program, koji uključuje reinženjering bloka 1, projekat blokova 3 i 4 u CNE Černavoda i izgradnju malih modularnih reaktora. rekao je Cosmin Ghita, izvršni direktor Nuclearelectrica.

Pozitivna ocena preneta rumunskoj strani predstavlja važnu fazu u implementaciji projekta, potvrđujući usaglašenost sa okvirom zajednice u pogledu nuklearne bezbednosti CANDU 6 tehnologije i njene implementacije u NE Černavoda. Sa četiri nuklearne jedinice koje rade u Rumuniji, procenjuje se da će se izbeći emisija od 20 miliona tona CO2 godišnje i otvoriti više od 19.000 radnih mesta u horizontalnoj industriji.

Izvor: Nuclearelectrica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti