Rumunija i Mađarska dogovaraju čvršću saradnja u gasnom i nuklearnom sektoru

Mađarska i Rumunija dogovaraju se o jačanju energetskih veza u gasnom i nuklearnom sektoru. Tokom prošlonedeljne posete mađarskog ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Petera Szijartoa Bukureštu najavljeno je da će se, kada započne proizvodnja gasa u Crnom moru, kapacitet gasovoda BRUA, koji povezuje Rumuniju i Mađarsku više nego udvostručiti sa 1,75 milijardi kubika na 4,4 milijarde kubika.

Kada započne istraživanje crnomorskog gasa u rumunskim teritorijalnim vodama kapacitet cevovoda koji povezuje Rumuniju i Mađarsku biće povećan sa 1,75 milijardi kubnih metara (bcm) na 4,4 milijarde m3, otvarajući put rumunskom gasu da preko Mađarske stigne na evropska tržišta, najavljeno je prilikom prošlonedeljne posete Bukureštu mađarskog ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Petera Szijartoa.

Tokom sastanka sa predstavnicima rumunske vlade Szijarto je istakao da je pokretanje istraživanja gasa na rumunskoj teritoriji u Crnom moru u najkraćem roku zajednički interes obe zemalja.

Projekat je u skladu sa težnjama Mađarske za diverzifikacijom, jer bi to značilo potencijalni novi izvor uvoza gasa.

„Konkretno, razgovarali smo o crnomorskom gasu, cevgasovodu BRUA i mađarskim interesima za ovaj važan projekat, s obzirom na to da želimo pronaći održiva rešenja za diverzifikaciju, kako bismo ojačali energetsku sigurnost“, prokomentarisao je rumunski ministar energetike Virgil Popesku.

Rumunija i Mađarska žele da udruže snage i koordiniraju svoje akcije po još jednom ključnom pitanju: nuklearnoj energiji. Dok EU napreduje sa taksonomijom zelenih finansija, bilo je puno neizvesnosti u pogledu budućnosti nuklearne industrije.

„Dogovorili smo se da intenziviramo dijalog, kako bismo sarađivali na diskusijama koje će se voditi na nivou Evropske unije, kako bi se ispunili ciljevi tranzicije ka čistoj energiji, koristeći tehnološki neutralnu raznoliku energetsku kombinaciju“, dodao je ministar Popesku.

Mađarska i Rumunija pozvale su na brzo povezivanje gasovodnih mreža Bugarske i Grčke kako bi se omogućilo pristup obe zemlje Južnom gasnom koridoru koji dovodi gas sa Kavkaza, a kasnije iz centralne Azije.

Izvor: Seenergynews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.