Rumunska elektroprivreda izlazi na evropske berze

Hidroelektrika će izvršiti IPO na Bukureštanskoj berzi do juna, nakon što u aprilu dostavi prospekt nadležnom organu za finasijsko tržište. Ova energetska kompanija ima u planu da proda 20 odsto svojih akcija.

U toku su pripreme za najveću početnu prodaju akcija jedne elektroprivrede u Istočnoj Evropi. Rumunska elektroprivreda Hidroelektrika trebalo bi da izađe na IPO sa do 20 odsto svojih akcija, čiju vrednost Blumberg procenjuje na 2,3 milijarde evra.

Proizvođač Hidroelektrika ima tržišni udeo više od 8 odsto na rumunskom tržištu, više od pola miliona kupaca, što ga čini četvrtim po tržišnoj snazi. Takođe proizvodi više od trećine električne energije u Rumuniji. Vrednost kompanije procenjuje se na 12 milijardi dolara, a njena godišnja proizvodnja u prošloj godini iznosila je 13,5 TWh, uz prodajnu cenu struje na nivou od 112 evra/MWh ili 65 odsto više nego 2021. godine. Prošlogodišnji profit bio je na nivou od 800 milona evra, pišu rumunski mediji.

Hidroelektrika će izvršiti IPO na Bukureštanskoj berzi do juna, nakon što u aprilu dostavi prospekt nadležnom organu za finasijsko tržište ASF, rekao je Ziarul Financiar.

Država bi mogla da smanji udeo u Hidroelektriki

Time bi se ispunio rok do kraja juna, koji su prošle jeseni dogovorili premijer Nicolae Ciuka i Fond Proprietatea. IPO je osmišljen kako bi omogućio fondu za restituciju Fondul Proprietatea (FP) da unovči deo svog 20% udela u Hidroelektriki, a procenjuje se da bi rumunska država mogla da smanji svoj udeo sa 80% na 65%-70% u budućnosti.

Poželjno je bilo paralelno kotiranje na Londoskoj berzi, ali penzioni fondovi zainteresovani za akcije su već značajni akcionari FP, ato je doprinelo i ishodu glasanja na Skupštini akcionara FP, 15. decembra, kad je scenario jedinstvenog listiga odobren.

Prema poslednjim zvaničnim podacima koje je dao Profit.ro, rumunski institucionalni investitori poseduju više od 40 odsto prava glasa u Fondu Proprietatea kao akcionari, a rumunski pojedinačni akcionari skoro 23 odsto. Nakon kupovine prvog vetroparka od nemačkog Steaga 2021. godine  Hidroelektrika namerava da ojača svoj portfolio zelenih projekata.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti