Gas pojeftinio

Rusi najavljuju – start Severnog toka 2 u januaru

Šef komiteta za energetiku u Donjem domu ruskog parlamenta kaže da je veoma siguran da će u januaru početi transport gasa gasovodom Severni tok 2. Istovremeno iz Nemače saopštavaju da odlaganje dozvole za gasovod nije politički vođeno. Tvrde, takođe, da zalihe gasa u skladištiima i dalje garantuju sigurnost snabdevanja.

Pavel Zavaljni, šef komiteta za energetiku u Donjem domu ruskog parlamenta, izjavio je u danas da bi gas gasovodom Severni tok 2 mogao da počne da teče u Nemačku već u januaru, piše Reuters.

Nemački energetski regulator saopštio je u četvrtak da do potpuna sertifikacija gasovoda neće doći u prvoj polovini 2022.

„Mogu da kažem sa visokim stepenom sigurnosti da će prvi gas preko Severnog toka 2 ići u januaru. Zašto sam siguran u ovo? Pre svega, rok za to (certifikaciju) ističe u januaru. I nije u interesu Nemačke i drugih zemalja Evropske unije da se dalje odugovlači sa ovim procesom“, rekao je Zavaljni na onlajn konferenciji.

Ruski poslanik je dodao da će do tada nivo gasa u evropskim skladištima opasti, što će povećati cene.

„Ovo bi bio dodatni podsticaj da se ne odugovlači sa sertifikacijom i pokretanjem Severnog toka 2“, rekao je Zavaljni.

Inače, brojni ruski zvaničnici i menadžeri Gasproma očekivali su da će gasovod početi da radi ove godine.

Politika (ne) stopira Severni tok 2

Portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt izjavio je danas da odluka o odlaganju dozvole za gasovod Severni tok 2 nije politički vođena.

Hebeštrajt tvrdi da su odluku o tome da se ne odobri puštanje gasovoda u rad doneli nadležni organi, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

Nemački energetski regulator, Bundesnecagentura, u novembru je obustavio proces sertifikacije tog gasovoda, navodeći da konzorcijum, s kompanijom Severni tok 2 AG sa sedištem u Švajcarskoj, mora prethodno da osnuje nemačku podružnicu kako bi bio u skladu sa evropskim energetskim propisima.

Ovo telo je u četvrtak saopštilo da ne očekuje da će odluka o tome da li da dozvoli pokretanje gasovoda biti doneta u prvoj polovini sledeće godine.

Rojters prenosi da je i portparol nemačkog Ministarstva ekonomije izjavio danas da gas iz tog gasovoda neće biti u prodaji u januaru, jer još nije odobreno njegovo puštaje u rad. Dodao je da zalihe gasa u skladištiima i dalje garantuju sigurnost snabdevanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti